Шкільного вчителя фізики зі Слов’янська відправили під варту за збір даних про ЗСУ для росіян

Дата: 28 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Слов’янську на Донеччині правоохоронці викрили місцевого мешканця, якого підозрюють у несанкціонованому поширенні інформації про розташування Збройних сил України. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Слідчі підозрюють, що чоловік, який працює вчителем фізики у тамтешній школі, з березня по жовтень цього року з власного акаунту у месенджері відправляв дані щодо місця розташування військовослужбовців ЗСУ у місті.

Текстові повідомлення чоловік, як кажуть правоохоронці, відправляв у спеціальний чат-бот бойовиків-деенерівців. 

Викритому чоловіку загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Нині його відправили під варту без права внесення застави.

Цього року український парламент вніс до чинного законодавства зміни, зокрема, доповнив його статтею 114-2: “Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану”. 

Як пояснювали правники, поширенням інформації зазвичай є будь-які діяння з доведення певної інформації до невизначеного кола осіб. Такими можуть вважати:

  • публікації в пресі;
  • повідомлення по телебаченню чи радіо;
  • розміщення у інтернеті.

Затриманий у Слов’я’нську чоловік не єдиний містянин, якого підозрюють у поширенні інформації про розташування українських військових. Минулого тиждня там викрили ще одного такого. Його також відправили під варту без права внесення застави.

Нагадаємо, що на початку листопада на Миколаївщині викрили місцевого, який збирав та передавав росіянам дані про місця дислокації українських військових та правоохоронців, залучених до оборони Миколаєва. 

Окрім несанкціонованого поширення інформації про військових, чоловіка також підозрюють у виправдовуванні збройної агресії Росії проти України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter