Шкільний булінг: у Києві однокласники зламали 12-річному учню хребет

Дата: 04 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Учню 7-го класу київського ліцею податкової та рекламної справи Голосіївського району однокласники зламали хребет під час бійки. Випадок стався після кількатижневого цькування хлопчика.

Про це йдеться в сюжеті “Сніданку з 1+1”.

7 грудня під час перерви після уроку англійської до Максима підійшов однокласник старший на 1,5 року, почав виривати рюкзак зі спортивним одягом і бити. Другий став знімати це на відео, потім відео було видалено. Максим утік від кривдників на другий поверх школи, але його наздогнали і там. Один з хлопців з усієї сили штовхнув його в груди, і Максим упав на спину. Одразу він відчув сильний біль у грудях та спині, а також перестав відчувати ноги.

Спочатку в лікарні констатували набряк спинного мозку і забій грудної клітки, але через 4 дні встановили остаточний діагноз – перелом хребта.

12-річний Максим Черніков у вересні 2017 року зі звичайної школи перейшов до спеціалізованого столичного ліцею, щоб здійснити свою мрію – стати рекламістом.

За словами його матері Ганни Чернікової, спочатку все було добре і Максиму дуже подобалось. Але наприкінці листопада стався перший прикрий випадок: на малюванні однокласники поцілили Максиму олівцем в око і заледве не розбили кришталик.

Батьки домовилися з класною керівницею про спільну зустріч із дітьми та їхніми батьками, проте інша сторона конфлікту на зустріч не прийшла.

“Директорка сказала: “У нас так в ліцеї так не прийнято, я сама все узгоджу і вам передзвоню”. Але протягом 3 тижнів дзвінка ми не дочекалися. І ситуація зійшла нанівець”, – розказує Ганна Чернікова.

Після цього випадку Максим кілька тижнів скаржився, що його ображають, забирають рюкзак, викидають речі, відбирають планшет.

У коментарі журналістам директорка ліцею Ірина Бабка каже, що особливих проблем із булінгом у школі ніколи не виникало, а в ситуації з Максимом діяли за законом.

“Ми провели розслідування відповідно до чинного законодавства. У триденний термін з’ясували обставини, покарали винних. Це заступник з виховної роботи, це черговий вчитель – отримали адміністративне стягнення”, – говорить директорка ліцею.

Але мати Максима стверджує, що цькування у школі відбувались регулярно.

За її словами, у вайбері була спеціальна група “Мемчики 7А”, де хлопці викладали відео того, як вони ображають та б’ють один одного. А потім ставили лайки під цими відео.

Ганна встигла скопіювати одне відео до того, як група була видалена. На відео учня валять на підлогу і б’ють ногами, але діти це розцінюють як гру.

Утім, директор ліцею такі випадки вважає звичайним конфліктом, мовляв, “це ж діти”.

“Мене абсолютно не чули в школі до тих пір, поки не винайняла адвоката”, – говорить Ганна Чернікова.

4 місяці Максим міг перебувати тільки в лежачому стані, і лише три тижні тому лікарі дозволили йому стояти. За прогнозами фахівців, повернутися до активного життя Максим зможе через 1,5-2 роки. Більше року доведеться ще знаходитись в корсеті. За тиждень з Максимом почне працювати психотерапевт.

“Днями ми отримали заключення судмедекспертизи, потім передали справу до суду і чекаємо на дату суду. Але, як мені сказали в районній освіті, оскільки кривдники ще не досягли віку відповідальності, то на сьогодні їх можна лише поставити на внутрішній облік у школі. А якщо ситуація повториться, то вживатимуть щодо них якихось заходів. Наприклад, ходити відмічатися в кімнату міліції”, – говорить Ганна Чернікова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter