Щорічно кількість українців, які споживають наркотики, зростає на 8–10% – Венедіктова

Дата: 26 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Від 1 до 1,5 мільйона населення України споживають наркотики, а щорічно кількість таких людей зростає на 8–10%.

Про це повідомила очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова, передає Суспільне. 

Поліцейський розповідає дітям про небезпеку наркотиків у Борисполі. Фото: Misha Friedman

Заяву про кількість українців, які споживають наркотики, Венедіктова зробила під час спільної наради керівників правоохоронних та інших держорганів, на якій обговорювали, зокрема, питання незаконного обігу зброї, наркотичних засобів та психотропних речовин.

За словами генпрокурорки, щороку наркотики стають причиною смерті близько тисячі українців, а від наркоманії та пов’язаних з нею хвороб помирають близько 120 тисяч.

“Темпи зростання наркоманії в Україні є одними з найвищих у світі”, – сказала Венедіктова. 

Лідерами серед регіонів за кількістю правопорушень у сфері обігу наркотиків є Харківська, Дніпропетровська, Одеська, Донецька області та Київ. Близько 20% наркотиків розповсюджують, як переконує Венедіктова, за допомогою інтернету:

“Кожен п’ятий факт збуту наркотиків у 2021 році здійснювався за допомогою мережі Інтернет. Цьогоріч правоохоронцями обліковано 24,5 тисячі кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів”.

Тим часом кількість вилучених поліцією наркотиків за рік зменшилася та становила 1 тисячу кілограмів проти 5 тисяч, вилучених у 2020-му.

В Україні за зберігання, виготовлення та продаж наркотиків можна отримати тюремний строк від 3 до 12 років. Часом у парламенті обговорюють ідеї жорсткішого покарання за відповідні дії, однак у світі дедалі більше країн скасовують кримінальну відповідальність за зберігання невеликої кількості речовин без мети збуту.

Обшук у членів організованої групи, яка продавала наркотики в 15 областях України, 2020 рік. Фото: СБУ

Так, наприклад, зробили в Чехії у 2010-му. Відтоді за зберігання 1,5 г метамфетаміну, 1,5 г героїну, 1 г кокаїну, 10 г марихуани і 5 г гашишу поліція там може зробити попередження, однак якщо наркотиків знайдуть більше, то порушник може отримати штраф 530 євро, умовний термін або громадські роботи.

На початку минулого року зберігання важких наркотиків декриміналізували й в американському штаті Орегон. Людям, яких затримають з невеликим обсягом героїну, кокаїну, метадону, ЛСД, можуть там виписати штраф у розмірі 100 доларів і запропонують пройти лікування в центрах, які функціонуватимуть за кошт податків, отриманих унаслідок легалізації марихуани, – на цей крок штат пішов кілька років тому.

Наразі в Україні йде обговорення стратегії наркополітики до 2030 року, яка, за словами активістів, має позбутися “обвинувального ухилу” стосовно наркозалежних, які купують наркотики для власного споживання без мети збуту.

Ситуація, яка склалась у країні, за словами юристки всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю “Волна” Ірини Максимової, є парадоксальною, адже споживання наркотичних речовин декриміналізовано, і водночас наркозалежних притягують до кримінальної відповідальності за, наприклад, залишки наркотичних речовин, знайдені в них, а також за придбання та зберігання наркотичних речовин для власного споживання. 

Згідно з аналізом відкритих судових рішень, щонайменше 83% засуджених за наркозлочини українців отримують кримінальну судимість саме за незаконне зберігання наркотиків без мети збуту, а не за збут. 

Фотографія обкладинки: Misha Friedman

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter