Щонайменше 6 тисяч підопічних українських інтернатів залишаються на окупованих територіях

Дата: 30 Березня 2022
A+ A- Підписатися

В інтернатах на окупованих або оточених територіях залишаються не менш ніж 6 тисяч людей. Щонайменше 42 інтернатні установи перебувають на територіях, що контролюються або оточені російськими військами чи іншим чином відрізані від контрольованих урядом територій. Водночас усі ці установи працюють, незважаючи на небезпеку, зокрема завдяки волонтерській допомозі.

Про це виданню ZMINA повідомила координаторка проєктів Української Гельсінської спілки з прав людини Маргарита Тарасова.

Радомишльський психоневрологічний інтернат. Фото: Національний превентивний механізм, 2021 рік

За її словами, дані щодо кількості інтернатних установ під окупацією, збирає група правозахисників, які працюють над питаннями дотримання прав людини в подібних закладах.

Зокрема, йдеться про геріатричні, психоневрологічні, соціальні інтернати, будинки для людей з інвалідністю тощо. За даними станом на 25 березня, найбільше таких закладів у Херсонській області – щонайменше 10. З області не евакуювали жодну установу. У Чернігівській, Луганській, Харківській та Сумській областях таких закладів щонайменше по шість. Загалом частина інтернатів залишається в небезпеці також у Київській, Запорізькій та Миколаївській областях.

Водночас, за оцінками правозахисників, були евакуйовані майже всі дитячі будинки-інтернати з фактично окупованих або заблокованих територій, зокрема за кордон.

За словами представниці Експертного центру з прав людини Олени Темченко, відповідальність за евакуацію закладів фактично поклали на місцеві органи влади, які можуть перевозити людей тільки в межах області. Ба більше, у них дуже обмежені ресурси для того, щоб організовувати евакуацію в таких складних обставинах.

“Евакуацію людей, що перебувають під контролем держави, повинні забезпечити органи державної влади. Абсолютно безвідповідально перекладати це на місцеві адміністрації. Зараз цим фактично змушені займатися обласні адміністрації або директори закладів самотужки. Утім, якби все було зроблено вчасно, смертей у зруйнованих інтернатах можна було б уникнути”, – наголошує правозахисниця.

Як зауважує Маргарита Тарасова, складність полягає не лише в активних бойових діях, а й у відсутності доступу до інформації про заклади. Подекуди з адміністрацією інтернатів втрачено зв’язок, і зрозуміти, що відбувається, буває дуже непросто.

“Дуже суперечлива інформація потрапляє в ЗМІ та до відповідальних органів. Як приклад – один з інтернатів у Київській області, який, за повідомленнями, то захоплювався, то звільнявся російськими військовими. За фактом інтернат ані захоплювався, ані звільнявся, але був заблокований через активні бойові дії і неможливість дістатися до нього. Водночас відповідальні органи влади були впевнені, що інтернат у безпеці”, – зазначає вона.

Правозахисники закликають відповідальні міністерства та відомства провести оцінювання ситуації з інтернатами і якнайшвидше організувати евакуацію там, де це можливо.

Нагадаємо, 5 березня пресслужба Київської ОВА повідомила, що в Бородянці кадирівці захопили понад 600 пацієнтів психоневрологічного диспансеру та замінували приміщення. Ввечері цього ж дня голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба заявив, українські спецпризначенці звільнили людей із захопленого окупантами психдиспансеру в Бородянці.

20 березня глава Луганської ОДА Сергій Гайдай повідомив, що внаслідок російського обстрілу будинку для літніх у місті Кремінна на Луганщині загинули 56 людей. Обстріл, за його словами, стався ще 11 березня. Він також розповідав, що окупанти вивезли звідти 15 людей до тимчасово окупованого міста Сватове на Луганщині, а доля ще 60 була досі невідома. До початку повномасштабного російського вторгнення в будинку для літніх перебувало 84 людини. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter