Щонайменше 38 кримських бранців Кремля мають критичні проблеми зі здоров’ям — “Крим SOS”

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З понад 150 жертв політично вмотивованих переслідувань у тимчасово окупованому Криму щонайменше 38 мають критичні хвороби або інвалідність. В основному до критичного погіршення здоров’я чи набуття хвороб призводять умови утримання в місцях несвободи.

Про це повідомила правозахисна організація “Крим SOS”

За словами її аналітика Євгена Ярошенка, нелюдські умови перебування в місцях несвободи стають причиною загострення хронічних захворювань серед жертв політично мотивованих переслідувань у Криму.

Правозахисник повідомив, щонайменше 38 жертв політично мотивованих переслідувань у Криму мають критичні проблеми зі здоров’ям. З них 30 — люди віком від 50 років та пенсіонери.

Напередодні Апеляційний військовий суд у російському місті Власиха (Московська область) відхилив апеляційну скаргу на вирок 60-річному фігуранту “справи кримських мусульман” активісту Азамату Еюпову.

19 липня 2022 року суддя Південного окружного військового суду РФ Кирило Кривцов засудив чоловіка до 17 років колонії суворого режиму.

Ще до арешту в Еюпова була діагностована атеросклеротична хвороба серця, що ускладнює кровопостачання та здатна утворити тромб із подальшим інфарктом або інсультом.

“Навіть здорові люди набувають проблем зі здоров’ям через нелюдські умови утримання. Через переповненість СІЗО, жахливий санітарний стан будівель, відсутність медичної допомоги й катування ув’язнених кримські бранці Кремля перебувають під смертельною загрозою”, — наголошують правозахисники “Крим SOS”.

Вони нагадують, що у 2023 році відсутність належної медичної допомоги в місцях несвободи призвела до смерті двох кримських політв’язнів: Костянтина Ширінга і Джеміля Гафарова.

Як відомо, українські правозахисники прирівнюють ув’язнення політв’язнів з інвалідністю до катувань. 

Раніше правозахисна організація детальніше розповідала про факти порушень прав людини в СІЗО та умови перебування кримських політв’язнів у своєму дослідженні “Як і де утримують кримських політв’язнів перед ув’язненням”.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter