У Росії апеляційний суд залишив вирок 60-річному кримському політв’язню з хворобою серця Еюпову чинним

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Апеляційний військовий суд у російському місті Власисі відхилив апеляційну скаргу на вирок 60-річному фігуранту так званої “Білогірської групи Хізб ут-Тахрір” з хворобою серця Азамату Еюпову, залишивши його чинним. Торік його засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Азамат Еюпов

Окупаційні слідчі інкримінують громадянину України порушення за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (організація терористичної діяльності). Йдеться про релігійну партію Хізб ут-Тахрір, яка не має жодних обмежень на всій території України, зокрема в українському Криму. 

“Від самого початку ФСБ представила аудіозаписи, де нібито був голос Азамата аг’а, однак це була брехня і в суді першої інстанції захист довів, що справді є сумніви щодо цієї версії ФСБ. Ба більше, ми представили інтерв’ю, ми представили свідчення громадянина іншої країни, який стверджує, і я схильний йому вірити, що саме він записаний на цих аудіозаписах, що він був на цих зборах, а Еюпова там не було”, — сказав адвокат бранця Кремля Еміль Курбедінов після засідання суду.

Сторона захисту провела також фонографічну експертизу, направивши її двом експертам.

Адвокат наголосив, що два експерти-фонографи підтвердили, що на записі, що зробило ФСБ, не голос Еюпова, а іншої людини, яка зізнається в тому, що це він на цих записах.

За словами захисника кримського татарина, росіяни почали переслідувати його після участі у пікетах та акціях на захист кримських політичних в’язнів

Цих людей переслідують за їхній активізм, за правозахисну діяльність, за релігію, за їхню позицію щодо політичної обстановки в Криму і в Росії.

Еміль Курбедінов

Крім того, Еюпова позбавили права на ознайомлення з матеріалами справи для підготовки до апеляційного засідання. У грудні минулого року захист подав заяву для ознайомлення з матеріалами справи, проте суддя Апеляційного військового суду у Власисі не знайшов документа у матеріалах цієї справи. 

У “Кримській солідарності” повідомляють, що до арешту 60-річний чоловік перебував на обліку у лікаря з атеросклеротичною хворобою серця, що може призвести до інфаркту чи інсульту.

В ізоляторі через відсутність меддопомоги та якісних ліків стан хворого різко погіршився. Його співкамерник розповідав, що тягав Еюпова на спині по СІЗО, тому що він не міг пересуватися самостійно. Фельдшер діагностував йому остеохондроз, а потім повернув у камеру з мінімальним лікуванням.

Згодом лікарі таки обстежили політв’язня у приватній лікарні за кошти його сім’ї. Там з’ясували, що в нього у СІЗО було чотири ішемічні інсульти та визнали, що він перебуває у критичному стані та потребує термінової госпіталізації.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

17 лютого 2021 року окупаційні силовики затримали Азамата Еюпова у тимчасово окупованому Білогірську після обшуків. Того дня разом з літнім чоловіком затримали сімох кримських татар.

19 липня 2022 року політв’язня засудили до 17 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. 

Кримська правозахисна група наголошує, що кримінальне переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter