Ще одному затриманому вранці кримчанину ФСБ інкримінує організацію осередку “Хізб ут-Тахрір” у Білогірську

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Російські силовики оголосили про підозру Азамату Еюпову, одному із семи затриманих 17 лютого після масових обшуків кримських татар.

Про це Крим.Реалії розповів адвокат Еміль Курбедінов.

Азамат Еюпов

Азамату Еюпову в будівлі ФСБ в Сімферополі оголосили про підозру в скоєнні злочину за частиною 1 статті 205.5 КК Росії нібито за організацію осередку “Хізб ут-Тахрір” у Білогірську.

“Як мені стало відомо, обшук був проведений у межах білогірської справи “Хізб ут-Тахрір”, щодо якої вже ухвалили вирок”, – розповів адвокат.

Кримчанин заявив російським слідчим, що не визнає провини. Він вимагав застосувати до себе Четверту Женевську конвенцію як до громадянина України. Також Еюпов заявив, що вважає переслідування щодо себе політично мотивованим. 

17 лютого на 16:30 за місцевим часом у Сімферополі “суд” має обрати запобіжний захід для Еюпова.

Раніше адвокат Ліля Гемеджи розповіла, що ранкові обшуки ФСБ 17 лютого в кримських татар пройшли, зокрема, в межах бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Росія закидає Ернесту Ібрагімову, Олегу Федорову причетність до цієї забороненої в Росії, Криму, але легальної в Україні організації. 

Російські силовики ці обшуки й затримання публічно не коментують.

Нагадаємо, уранці 17 лютого в Криму російські силовики обшукали будинки в Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Родичам на місцях проведення слідчих заходів слідчі ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим заявило, що оперативно передає інформацію про чергові масові обшуки російських силовиків у мусульман у Криму українським правоохоронцям та збирається використовувати її “в роботі на національному і міжнародному рівнях”.

Нацполіція Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження через нічні масові обшуки російських силовиків у будинках кримських мусульман. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до п’яти років.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія регулярно обшукує будинки кримських татар, часто звинувачуючи їх у тероризмі. За міжнародним гуманітарним правом сторона збройного конфлікту, що контролює захоплену територію, зобов’язана гарантувати права людини.

Низка українських правозахисних організацій засудила ранкові затримання громадян України. Правозахисна спільнота розцінює рейди силовиків як продовження системних дій окупаційної влади РФ зі знищення громадянського суспільства в Криму, адже четверо із семи затриманих – активісти.

Так, відомо, що Ленур Сейдаметов займався передачами в СІЗО. Олег Федоров відвідував політично мотивовані судові засідання, брав участь в інформаційних кампаніях на підтримку кримськотатарських політв’язнів і надавав матеріальну підтримку їхнім сім’ям.

Ернест Ібрагімов є активістом “Кримської солідарності” – громадського руху, який оперативно висвітлює становище політв’язнів та надає допомогу їхнім родинам. Він відвідував обшуки й суди над кримськотатарськими активістами в Сімферополі та Ростові-на-Дону, організував передачі в’язням.

Азамат Еюпов – учасник протестної акції кримських татар на Красній площі в Москві в липні 2019 року. 

Правозахисники наголосили, що чергові обшуки й затримання – грубе порушення норм міжнародного гуманітарного права, які забороняють поширювати кримінальне законодавство держави-окупанта на окуповану територію (ст. 64 IV Женевської конвенції), а переслідування ідентифікованої групи чи спільноти з політичних мотивів вони називають злочином проти людяності згідно з Римським статутом МКС (ст. 7 (1) (h). Підписанти заяви висунули Росії низку вимог, зокрема негайного звільнення громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter