Щодо ефесбівця, який у Криму затримав журналіста Єсипенка, порушили справу

Дата: 21 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Прокуратура АРК та Севастополя підозрює в порушенні законів та звичаїв війни російського силовика, який має стосунок до переслідування українського журналіста та політв’язня Владислава Єсипенка. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора 

Владислав Єсипенко. Фото: Ґрати

Єсипенка затримали торік 10 березня в селищі Перевальне після того, як він відвідав напередодні традиційну акцію з нагоди дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі.

Затримав журналіста так званий “старший уповноважений УФСБ по Криму”. Його імені правоохоронці не називають, але відомо, що ефесбівцем, який затримував Єсипенка, був Денис Коровін

Слідчі кажуть, що підозрюваний незаконно затримав Єсипенка, коли той “перебував у Криму з робочою поїздкою”.

“Коли оперативник провів огляд автівки журналіста, то нібито виявив у ній вибуховий пристрій. Без жодного процесуального оформлення підозрюваний затримав журналіста та разом з іншими псевдоправоохоронцями перемістив його до підвалу в місті Бахчисарай”, – йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора. 

Російські силовики катували Єсипенка, щоб він обмовив себе в незаконному виготовленні, переробленні чи ремонті вибухових пристроїв. Також його змусили підписати заздалегідь підготовлені ефесбівцем документи та вказати місце розташування схованки з вибухівкою. За версією окупантів, саме там журналіст ніби дістав компоненти для вибухового пристрою, який виявили в його автомобілі.

Правоохоронці не зазначили, за якою саме частиною статті 438 КК України оголосили підозру російському силовику: частина перша статті передбачає позбавлення волі від 8 до 12 років, а частина друга – від 10 до 15 років або довічне. 

Нагадаємо, що на початку цього року так званий “Сімферопольський райсуд” відправив Єсипенка до шести років  у колонію загального режиму та зобов’язав сплатити 110 тисяч рублів “штрафу”. Українця визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою. Згодом незаконний “апеляційний суд” змінив термін ув’язнення до п’яти років колонії загального режиму.

Європейська федерація журналістів (EFJ) назвала “пародією на правосуддя” російський вирок  Єсипенка, а українські правозахисники нагадували – у цій кримінальній справі Росія використала всі методи тиску і несправедливого судилища. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter