До суду передали ще одну справу ефесбівця Яна Заневського, який катував цивільних під час окупації Херсонщини

Дата: 30 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Слідчі поліції Херсонщини скерували до суду ще одну справу 29-річного працівника ФСБ Яна Заневського, який незаконно позбавив волі й катував цивільних під час окупації Херсонської області.

Про це розповіли у Нацполіції.

Ефесбівець Ян Заневський, фото: ЦЖР

Підозру Заневському оголосили на початку липня цього року.

За даними правоохоронців, російський ефесбівець народився у Москві. Його батько В’ячеслав Заневський, колишній керівник охорони президента-втікача Віктора Януковича. Після початку повномасштабного вторгнення він сконтактував сина з “правоохоронцями”, які передали йому персональні дані місцевих жителів Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей. Завдяки цьому Заневський-молодший, який користувався позивним “Ладья” здійснював на окупованих територіях фільтраційні заходи, вишукував проукраїнськи налаштованих громадян, викрадав та катував їх.

Зокрема, у вересні 2022 року російські військові незаконно затримали та ув’язнили старосту Надеждівського старостинського округу. Його доставили до Херсона у захоплене окупантами приміщення обласного главку поліції. Заневський кілька днів допитував і катував електрострумом чоловіка, намагаючись отримати інформацію про можливі місця зберігання зброї та співпрацю з партизанським рухом. 

В результаті у потерпілого діагностували множинні забої, садна тулуба, кінцівок, рани пальців рук.

За скоєне Заневському загрожує 12 років позбавлення волі. 

У суді уже розглядають іншу справу Заневського за тією ж статтею. Зокрема, за незаконне утримання під час окупації Херсонщини двох цивільних у приміщенні Білозерського районного суду. Впродовж кількох днів Заневський разом з іншими російськими військовими знущався з 52-річної жінки та 53-річного чоловіка.

Під час допитів над ними знущалися фізично і психологічно, намагаючись схилити до співпраці. Потерпілих били кулаками та ногами по тулубу, гумовим кийком та залякували.

Нагадаємо, що Офіс генпрокурора відкрив понад 4 тисячі кримінальних проваджень щодо незаконного позбавлення волі майже 15 тисяч українців на окупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter