Уряд затвердив порядок поводження з військовополоненими та порядок передачі тіл загиблих

Дата: 17 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів затвердив порядок поводження з військовополоненими та порядок передавання та репатріації тіл загиблих у зв’язку зі збройною агресією проти України.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Фото: Укрінформ

Як повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, постанову “Про затвердження Порядку здійснення заходів щодо поводження з військовополоненими в особливий період” Кабмін прийняв на своєму засіданні 17 червня.

Документ врегульовує питання поводження з військовополоненими з урахуванням норм міжнародного гуманітарного права.  Зокрема, постановою закріплюється порядок:     

  • ведення обліку та реєстрації військовополонених ворогів;   
  • евакуації та прийому-передачі військовополонених ворогів;   
  • супроводження військовополонених ворогів;   
  • організації заходів передавання військовополонених ворогів до табору (дільниці);   
  • опитування відповідно до норм чинного законодавства та міжнародного гуманітарного права.

Як відомо, в одній із західних областей України створили табір для військовополонених РФ, яких Україна не планує відправляти на обмін найближчим часом.

За даними Мін’юсту, щомісяця на утримання одного військовополоненого потрібно щонайменше 3 тисячі гривень. Ці кошти йдуть на харчування, одяг, засоби гігієни та комунальні платежі. За словами заступниці міністра юстиції Олени Висоцької, такі витрати виправдані, адже умови утримання військовополонених мають відповідати Женевській конвенції, а живі та здорові російські полонені – необхідний обмінний фонд для повернення додому полонених українців з Росії та тимчасово підконтрольних їй територій.

За його словами Мельничука, Кабмін 17 червня також затвердив порядок забезпечення вилучення тіл осіб, загиблих у зв’язку зі збройною агресією проти України, та порядок передавання та репатріації тіл.

Раніше ZMINA писала, що російські окупанти не віддають рідним тіло бійця “Азову” Віталія Зінченка, який загинув понад місяць тому. Його тіло досі перебуває на території “Азовсталі”, де залишаються тіла інших загиблих військових та цивільних, яких не дають вивезти військові РФ.

Нагадаємо, наразі вже відбулось три обміни тілами військових між Росією та Україною.

Під час першого обміну Україна повернула 160 тіл військових, що загинули на заводі “Азовсталь” у Маріуполі. З них 52 загиблих – бійці полку “Азов”.

Другий обмін тілами загиблих відбувся за формулою “50 на 50”. З 50 загиблих українських захисників 37 – оборонці заводу “Азовсталь”. Після повернення 220 тіл захисників Маріуполя екскомандир полку “Азов” Максим Жорін уточнив, що майже стільки ж тіл досі знаходиться в Маріуполі. За його словами, відбуваються перемовини по майбутньому їх обміну й поверненню.

 А під час третього обміну тілами, який відбувся 14  червня, Україна повернула тіла 64 захисників “Азовсталі”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter