В Україні створили спеціальний табір для російських військовополонених

Дата: 06 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Україна утримує військовополонених РФ цілком відповідно до Женевської конвенції. Для цього в одній із західних областей створили табір для військовополонених, яких Україна не планує відправляти на обмін найближчим часом.

Про це в ефірі інформаційного телемарафону розповів міністр юстиції Денис Малюська.

Фото: Фокус

За його словами, рівень утримання полонених трохи кращий, ніж у засуджених чи ув’язнених. 

“Ми створили спеціальний табір для військовополонених на Заході України, де утримуються ті військовополонені, щодо яких немає близьких очікувань стосовно обміну. Що стосується військовополонених, яких щойно захопили, або тих, які плануються для обміну, вони розкидані по установах Міністерства юстиції практично по всій території України.

Утримуються на належному рівні в тому сенсі, що нічого зайвого ми їм не даємо, але відповідно до стандартів, установлених міжнародними договорами, ми їх забезпечуємо. Це рівень трішки ліпший, ніж утримання ув’язненого або засудженого. Трішки краще харчування, трішки кращі засоби гігієни, повний доступ Червоного Хреста”, – говорить Малюська.

Він додав, що головна мета для України – утримувати російських військовополонених так, щоб не було жодних обвинувачень щодо катувань чи військових злочинів. Також він зазначив, що росіяни утримують українських військовополонених у різних умовах – це може бути нейтральне ставлення в слідчих ізоляторах, але є й випадки катувань та неналежного ставлення.

За даними Мін’юсту, щомісяця на утримання одного військовополоненого потрібно щонайменше 3 тисячі гривень. Ці кошти йдуть на харчування, одяг, засоби гігієни та комунальні платежі. За словами заступниці міністра юстиції Олени Висоцької, такі витрати виправдані, адже умови утримання військовополонених мають відповідати Женевській конвенції, а живі та здорові російські полонені – необхідний обмінний фонд для повернення додому полонених українців з Росії та тимчасово підконтрольних їй територій.

Ще на початку березня радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович заявив, що внаслідок бойових дій у полон потрапляють сотні військовослужбовців російської армії, тож Україна буде змушена створювати для них повноцінні табори.

17 березня генпрокурорка Ірина Венедіктова підтвердила, що такі табори вже є. Також вона зауважила, що медична допомога військовополоненим росіянам надається майже на тому ж рівні, що й українським військовим.

Як відомо, в березні для громадян Росії, зокрема членів родини або знайомих російських військовополонених, запустили сайт “Окупант”, де вони можуть дізнатися про їхній стан та місце перебування. “Окупант” – це інформаційний ресурс Апарату РНБО України, який в оперативному режимі надає інформацію про військовополонених збройних сил РФ, що вторглися на територію України, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter