Ще двох російських військових засудили за знущання над мешканцями Ягідного

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Суд визнав винними у порушенні законів та звичаїв війни двох російських військовослужбовців, які торік окупували село Ягідне на Чернігівщині. 

Про це розповіли у тамтешній СБУ. 

Молодший сержант 40-річний Базан Андріян та єфрейтор 28–річний Куулар Доржу. Фото: СБУ

Мова йде про молодшого сержанта 40-річного Базана Андріяна та єфрейтора 28-річного Куулара Доржу

Слідчі встановили, що Андріян торік у березні вивів цивільного чоловіка з підвалу школи у Ягідному, де росіяни тримали майже чотири сотні людей, поставив його до стіни й почав стріляти у нього над головою. Андріян погрожував вбити чоловіка, якщо той не розповість йому про розташування підрозділів ЗСУ. 

Коли постраждалий відмовився, то росіянин кинув йому під ноги муляж гранати та почав спостерігати за його реакцією. 

“Військовий із задоволенням спостерігав за реакцією чоловіка, який налякався, впав і намагався хоч якось прикрити голову руками, щоб захистити себе. Такі “розваги” рашист періодично повторював з іншими полоненими”, – розповідають есбівці. 

Вхід до підвалу, де утримували людей, та будівля школи. Фото: Human Rights Watch

Другий засуджений стріляв під ноги цивільним, яких росіяни зганяли до підвалу школи. Окрім цього, він змушував чоловіків, наприклад, рити окопи, бліндажі, колоти дрова, носити воду, а щоб вони виконували вказівки, то націлював перезаряджений автомат на їхніх дружин та дітей. 

Суд заочно відправив Андріяна та Доржу за ґрати на 11 та 10 років. 

Нагадаємо, утримання цивільних у підвалі школи у Ягідному не єдине, що вчинили російські військові, які окупували населений пункт. 

Так, ще одного 14-річного мешканця села вони відправили до Білорусі на лікування, коли той отримав поранення внаслідок обстрілу. Рідним довелось повертати додому Сергія разом з поліцейськими вже після деокупації Чернігівщини. 

Місцевого Романа Нежиборця росіяни застрелили у погребі, коли він ховався там з рідними. Чоловік працював відеоінженером чернігівського каналу. За декілька днів після вбивства його рідних загарбники помістили до підвалу школи. 

Бригада російських військових, яка окупувала Ягідне, окупувала й сусіднє село Слобода. Там вони також катували людей та тероризували цивільних. До прикладу, водія автобуса Миколу вони облили уайт-спіритом і погрожували підпалити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter