Двох фігурантів справи “Хізб ут-Тахрір” суд видалив із засідання за кримськотатарську мову

Дата: 20 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Фігурантів другої Сімферопольської групи у справі “Хізб ут-Тахрір” Сервета Газієва та Ерфана Османова видалили із залу суду за виступ кримськотатарською мовою.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність”із посиланням на адвоката політв’язнів Айдера Азаматова.

Сервет Газієв

За словами Азаматова інцидент стався 18 березня, під час попереднього судового засідання щодо чергової “п’ятірки” другої Сімферопольської групи у справі “Хізб ут-Тахрір” Ерфана Османова, Джеміля Гафарова, Сервета Газієва, Сейрана Муртази та Аліма Карімова.

Суддя Панасенко видалив із залу за кримськотатарську мову спочатку Сервета Газієва, а після – Ерфана Османова. Підзахисні хотіли скористатися своїм законним правом говорити рідною мовою. Їм набагато легше висловлюватися рідною мовою. А суд розцінює це як порушення регламенту. Виявляється, говорити рідною мовою – це порушення регламенту. Напевно, далі порушенням регламенту стане право на захисника за угодою, а потім і кашляти або чхати без дозволу суду буде розцінюватися як порушення регламенту “, – розповів Азаматов.

За словами адвоката, суд повернув Газієва та Османова на засідання після перерви.

Кількома днями раніше, під час засідання у Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону, суддя також видалив із засідання політв’язнів у справі “Хізб ут-Тахрір”, бо вони давали свідчення кримськотатарською мовою і просили перекладача.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом  затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Фотографія обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter