Шестеро росіян зі зброєю безрезультатно намагалися примусити жінку на Київщині здати їм сусідку

Дата: 12 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У селі Воропаївка на Київщині шестеро російських окупантів примушували місцеву мешканку надати їм інформацію про сусідку, яку вони хотіли викрасти. 

Про це жінка розповіла Медійній ініціативі про права людини.  

Пані Марія. Фото: МІПЛ

Окупанти шукали колишнього військового комісара смт Іванкове Олександра, який нині перебуває на пенсії. Після того як пошуки не дали успіху, вони вирішили знайти його тещу або дружину Валентину, щоб викрасти їх. Для цього росіяни приїхали до Воропаївки й почали опитувати сусідів. 

Шестеро окупантів прийшли на подвір’я пані Марії зі зброєю: четверо лишилися ззовні, а двоє зайшли до оселі. 

“Питали за сусідку Валю. Я кажу: “Ми із самого початку на вулицю не виходимо, ніхто ні з ким не спілкувався, нічого я не бачила”. Хоча насправді й бачила, але навіщо мені видавати свою сусідку”, – пригадує пані Марія. 

Невдовзі окупанти знайшли Валентину, забрали її, а після цього знайшли й Олександра. Дружину військового комісара тиждень тримали в селі Катюжанка. Через тиждень після її звільнення відпустили й самого Олександра. Його нібито відвозили до Чорнобиля. Підтвердити інформацію щодо місць та умов утримання обох правозахисникам не вдалося, бо досі в селі немає зв’язку, а місце перебування потерпілих невідоме.  

Правозахисники, які фіксують наслідки російської окупації на Київщині, кажуть, що загарбники викрадали місцевих з перших днів, відколи з’явились у регіоні. До прикладу, викрали чотирьох жителів села Прибірськ, які через відсутність мобільного зв’язку вдома поїхали шукати його до сусіднього села. Після від’їзду їх ніхто не бачив. 

“Батько двох братів їздив питати про них в окупантів. Йому сказали: їх тут немає, ними займаються слідчі”, – розповідає місцева мешканка Ольга.

Розшукували в селах і колишніх атовців, а коли дізнавалися адреси, ходили по будинках. 

Також працівник Іванківської селищної ради розповів про випадок, коли росіяни викрали, а згодом повернули людей, які до цього побили місцевого, що співпрацював із загарбниками:

“Один чоловік, який співпрацював з росіянами, підпалив пожежну частину в селі. Його місцеві знайшли й набили. Він пішов і поскаржився окупантам. Ті забрали цих хлопців та відвезли до Чорнобиля. Десь за тиждень-півтора вони повернулися”.

Нагадаємо, що російські окупанти систематично викрадають на тимчасово захоплених територіях людей, зокрема активістів, волонтерів, політиків, журналістів та інших незгодних з окупацією. 

ZMINA веде перелік тих, про зникнення кого стає відомо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter