Сестра Сенцова: “Жоден режисер не витягне Олега. Це можуть зробити тільки політики”

Дата: 23 Січня 2018
A+ A- Підписатися

На сьогодні серед українських політиків немає зацікавленої людини, яка б цілеспрямовано проштовхувала тему звільнення з російської тюрми режисера Олега Сенцова.

Про це в інтерв’ю журналу “Фокус” заявила сестра засудженого режисера Наталя Каплан.

Наталя Каплан. Фото: Фокус

На її думку, Сенцов є “розмінною монетою у великих політичних іграх”. І якщо раніше Каплан думала, що брата можуть звільнити в обмін на якісь послаблення щодо санкцій проти Росії, то сьогодні вона не бачить жодного політика, який би реально займався цією справою.

“Ми з рідними політв’язнів вже рік боремося, щоб з’явився хоча б уповноважений у справах політв’язнів. Українських політв’язнів вже більше 60. Їх стає більше, але й досі в Україні немає людини, яка б відповідала за ці питання”, – підкреслила вона.

За словами Каплан, не допомагає становищу Сенцова і підтримка всесвітньо відомих кінематографістів. Їх заяви – це тільки засіб достукатися до політиків, проте дієвого результату досягти не вдається.

“Говорімо відверто: жоден режисер не витягне Олега. Це можуть зробити тільки політики. Але як до них достукатися?!” – запитала вона.

Олег Сенцов

Сестра режисера також наголосила, що політв’язні не включені до Мінських домовленостей, тому питання їх звільнення не вирішується на державному рівні, на відміну від полонених на Донбасі.

Каплан зауважила, що все, чого наразі вдалося досягти – це домовленість з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб про надання бюджетних коштів для юридичної підтримки у справах політв’язнів.

“Важко все тягти на собі. Хтось може битися, просити грошей, ходити по правозахисникам. А в когось фізично немає сил на всі ці дії”, – заключила вона.

Кримчанина Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком, Генадієм Афанасьєвим і Олексієм Чирнієм затримали в травні 2014 року. Всіх чотирьох підозрювали в підготовці низки терактів, а саме здійснення вибухів біля меморіалу “Вічного вогню” і пам’ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації “Російська громада Криму” і представництва партії “Єдина Росія” в Сімферополі. В серпні 2015 року Олега Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter