Серед 100 найпопулярніших телеграм-каналів в Україні 12 ведуть держоргани – дослідження

Дата: 15 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Серед ста найбільш популярних телеграм-каналів в Україні є 12 тих, які ведуть державні органи чи місцеве самоврядування. Деякі з них збільшили свою аудиторію у 26 разів.

Про це свідчать результати дослідження “Детектора медіа” щодо ключових змін в українському сегменті телеграма.  

Дослідження показує, що серед 20 каналів, які набрали найбільше підписників у телеграмі загалом між 23 лютого і 23 липня 2022 року, 4 належали представникам державної влади й ще 7 — місцевого самоврядування. За даними Telemetrio, деякі з них збільшили свою аудиторію у 26 разів.

Водночас після липня тенденція до приросту підписників телеграм-каналів високопосадовців і держорганів змінилась на протилежну – між 25 липня і 26 серпня політики із топ-100 телеграм-каналів втратили майже 12% підписників, а органи влади — майже 3%.

Загалом, два перші місця у цій категорії займають українська і російська версії телеграм-каналів іміджевої платформи України Ukraine NOW (956 тисяч підписників) і Ukraine NOW [Russia] (664 тисяч підписників). Ці канали працюють як новинні медіа і транслюють проукраїнські повідомлення чи звернення посадовців.

У топі телеграм-каналів, що орієнтуються на українців, виділяється канал Служби безпеки України (426 тисяч підписників) та канал “Азов — Маріуполь” (389 тисяч підписників). Обидва повідомляють про роботу, відповідно, СБУ та полку Нацгвардії “Азов”.

Схожу стратегію — інформувати про свою роботу і публікувати заяви керівництва — має канал Офісу президента України (235 тисяч підписників), зазначають аналітики дослідження. Натомість телеграм-канал Верховної Ради України (263 тисячі підписників) охоплює ширше коло тем, інформуючи також про події в Україні й транслюючи позицію представників інших органів влади.

Дослідження свідчить, що зміна в підходах до ведення сторінок Верховної Ради у соцмережах відбулася на початку повномасштабного вторгнення. Саме тоді у телеграм-каналі та на фейсбук-сторінці стали частіше з’являтися гумористичні дописи, меми та інформація, яка більше нагадує дописи з пабліків, аніж з офіційних каналів комунікації влади.

“Зміна пріоритетів відбулася й у базових стандартах — акцент змістився з достовірності на оперативність. Ці зміни врешті призвели до того, що сторінки Верховної Ради декілька разів підловлювали на поширенні фейків та недостовірної інформації. Зокрема, так було з інформацією про скасування ЗНО. Нині Верховна Рада повернулася до більш зваженого підходу до роботи в соцмережах”, – констатують аналітики “Детектор медіа”.

З місцевих органів влади у першій сотні найпопулярніших телеграм каналів є лише ресурс Київської міської державної адміністрації (485 тисяч підписників). Крім повідомлень про новини Києва, сповіщає про повітряні тривоги у місті. 

Через російське вторгнення телеграм-канали, які інформують виключно про загрози обстрілів, становлять окрему нішу серед телеграм-каналів, які поширюють офіційну інформацію, пов’язану із воєнними діями. Таких  п’ять: Оповіщення ЦЗ (480 тисяч підписників), ‼️СИРЕНА. ДНІПРО‼️ (334 тисячі підписників) і Карта повітряних тривог ❗❗❗ (326 тисяч підписників), Повітряна тривога (233 тисячі підписників), ДСНС ПОЛТАВА СИРЕНА (225 тисяч підписників).

До найпопулярніших телеграм-каналів державних установ також належить канал “Укрзалізниці” (323 тисячі підписників). Зараз він розміщує повідомлення від підприємства. У перші місяці повномасштабного російського вторгнення телеграм-канал “Укрзалізниці” інформував про розклад поїздів і можливості евакуації.

Дослідження свідчить, що українці найінтенсивніше підписувалися на популярні та/або якісні медіа 23–27 лютого, коли була найвища загроза блокування інтернету, далі приріст став більш поступовим.

“Більшість каналів ЗМІ верифіковані телеграмом, однак не всі. Це становить потенційну загрозу, адже в телеграмі багато каналів намагаються мімікрувати під відомі бренди, використовують схожість назв чи логотипів. Зокрема, один із таких каналів — “UKR INFORM ???????? Новини” (255 тисяч підписників) — входить у топ-100. Він мімікрує під українське державне інформагентство “Укрінформ”. Тож перш ніж підписатись на канал, варто перевірити — чи верифікований акаунт; якщо ні, то краще переходити на канал з офіційного сайту ЗМІ, а не шукати через гугл чи пошук у самому месенджері”, – попереджають дослідники.

Також дослідження встановило, що найвищий рівень цитування в українському сегменті має  телеграм-канал президента України Володимира Зеленського.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter