Сенцов обговорив з Макроном звільнення українських політв’язнів

Дата: 02 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Звільнений з російської в’язниці режисер Олег Сенцов обговорив з президентом Франції Еммануелем Макроном питання звільнення українських політв’язнів, яких Росія досі утримує в окупованому Криму та на Донбасі. 

Про це Сенцов повідомив на своїй сторінці у фейсбуці. 

Страсбург. После общения с Макроном. Интересно было познакомиться и пообщаться. Поблагодарил за помощь в освобождении…

Gepostet von Oleg Sentsov am Dienstag, 1. Oktober 2019

Під час зустрічі Сенцов подякував Макрону за допомогу у звільнені бранців Кремля та нагадав про тих українців, які досі перебувають у російських катівнях. 

“Подякував за допомогу у звільненні полонених і за підтримку України загалом. Радий був почути, що на цьому він не збирається зупинятись і роботу продовжить. Запитав, чи розуміє Макрон справжні цілі Путіна і чи довіряє йому. Відповіді мене задовольнили. Я розповів про своє бачення ситуації і конкретніше про 227 наших полонених на Донбасі і 86 у Росії. Більшість з останніх – кримські татари, що страждають за свої політичні та релігійні переконання, яких окупанти намагаються подати як ісламських терористів”, – розповів режисер. 

Також звільнений політв’язень подарував Макрону свій тюремний пластиковий кухоль з наклеєним прізвищем.

“Сказав водночас: “Можете його поставити на полицю, а можете викинути у відро для сміття – це не важливо. Важливіше, щоб ви не забували про наших полонених”, – додав Сенцов. 

За даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 86 українців. 7 вересня до України в межах масштабного обміну повернулися 24 полонені моряки, Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух та інші політв’язні, яких РФ роками незаконно утримувала у себе.

Дату наступного обміну не називають ні в Україні, ні в Росії, але в Офісі президента нещодавно повідомили, що списки в’язнів, яких хочуть повернути, можуть з’явитися вже за місяць.

На сьогодні відомо, що Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент вже закликав президента Володимира Зеленського занести до списку наступного обміну двох фігурантів справи “українських диверсантів” Володимира Дудку та Костянтина Давиденка і Володимира Дудку та Олексія Бессарабова в Криму засудили до 14 років колонії суворого режиму. Російські силовики звинуватили їх у підготуванні диверсій у Криму та в зберіганні вибухівки. На додаток до тюремного строку обом фігурантам справи “українських диверсантів” також дали великі штрафи., а також кримських татар, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір” і Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія. Мета організації – це відновлення ісламського стилю життя, ісламської держави (халіфату) та втілення в ній ісламської системи. Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими..

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter