Сексистом року став юрист Микола Хавронюк, який поширював наративи культури насильства

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

19 лютого, у понеділок, “Гендер в деталях” оголосив результати антипремії “Гендерний патруль” – 2023. За результатами голосування, “переможцем” став юрист Микола Хавронюк, який виступав проти заборони звільняти з умовним покаранням звинувачених у сексуальному насильстві.

Про це повідомляє журналістка ZMINA, яка долучилася до заходу.

Микола Хавронюк. Фото: Мережа UPLAN

Про те, що в Україні злочинці, які скоїли сексуальне насильство, можуть уникати реальних термінів покарання завдяки формулюванням законодавства, неодноразово говорили активістки та правозахисники. Вони пропонували внести до ККУ зміни, щоб скасувати можливість призначення умовного покарання для засуджених за злочини сексуального насильства. Водночас Микола Хавронюк, який є одним з розробників змін до Кримінального кодексу, категорично виступав проти такого скасування і як один з аргументів своєї позиції наводив можливу провокативну поведінку потерпілої особи. 

“Це занадто жорстко… Стосовно військовослужбовців цього не можна було робити і навіть стосовно корупціонерів теж. А тим більше цього не можна робити в сексуальних злочинах, тому що вони дуже всі різні.  Одна справа, коли є проникнення в тіло, інша – коли немає. Навіть коли є проникнення, присутні багато аспектів: інтенсивність, груповий спосіб дій чи одна особа, навіть має враховуватися певна провокативна поведінка потерпілої, яка спочатку каже, що ніби хоче (статевих відносин. – Ред.), а потім передумала”, – коментував експерт.

“Всяке ж у житті буває. Тому мають бути широкі межі для вибору покарання, щоб суддя міг ними користуватися”, – додав Хавронюк.

Серед інших номінантів були блогер Володимир Петров, колишній радник Офісу президента Олексій Арестович, ведучий Володимир Остапчук, співак Позитив і блогер Богдан Буше, співаки Іво Бобул та Олег Скрипка, мер Ігор Поліщук, ведучий Антін Мухарський, а також політик Павло Кириленко

Зрештою Хавронюк набрав найбільше голосів, а саме – 26% загальної кількості. 

Перед оголошенням результатів голосування комікеси Ганна Кочегура, Вєста Гунченко, Світлана Немонежина та Лана Чубаха нагадали про кожен з кейсів та пожартували про номінантів антипремії. 

Після цього відбувся аукціон, на якому збирали гроші на броньоване авто для медиків ЗСУ. Серед лотів були гільзи, феміністичні футболки, худі та чашки, а також колонка. 

Переможця антипремії оголосила головна редакторка “Гендеру в деталях” Тамара Злобіна. Вона подякувала учасницям та учасникам заходу за те, що вони долучилися, а також за їхню підтримку цінностей рівності та прав жінок.

“Саме завдяки вам наше суспільство змінюється, завдяки вам сексисти будуть думати, перед тим, як щось сказати. І, можливо, таких печерних сексистів, як Олег Скрипка, вже неможливо переконати, але можна переконати тих, які вагаються, які ще не вирішили та які ще не вирішили, чому сексизм – це погано. Говорячи про це, ми завжди змінюємо чиюсь думку, і навіть якщо це одна людина – це все одно важливо. Разом ми океан, і разом ми йдемо до змін”, – зазначила вона.

Злобіна також продемонструвала призначену для сексиста року, яким став Хавронюк, “нагороду” під назвою “Соромомет”. 

“Я рада, що саме він виграв. Це людина, яка впливає на законодавство. Це внутрішні системні структурні зміни, які в нас у країні поки що не дуже добре виходили. А якщо ми починаємо бачити вагу таких структурних речей і звертати увагу на них, а не на хайп, – ми змінимо країну, і в нас усе буде добре”, – додала керівниця “Гендеру в деталях”. 

Нагадаємо, що ведучі каналу “Ісландія” Сергій Іванов та Володимир Петров намагалися принизити інтервʼюерку та блогерку Аліну Доротюк, критикуючи зовнішність дівчини й поширюючи мізогінні твердження щодо її гостей. Між ними відбувся такий діалог:

– Я так розумію, що оця ведуча (весь час забуваю, як її звати) – вона от тупо спеціалізується по тупих візаві.

– А це ж старий прикол “знайди подружку страшнішу, ніж ти”. Це ж стара жіноча хитрість.

– Ну, давай відверто, у цьому випадку це важко буде зробити. Але те, що вона старається, треба визнати й заохотити її. Давай, намагайся. Можна спробувати на теплотрасах пошукати. Там хтось гідний може знайтися.

Наразі цього діалогу між чоловіками в оригінальному відео немає.

ZMINA також писала про випадки мови ворожнечі в серіалі “Встигнути до 30”, просування чоловіками заборони абортів у шоу “Трендсеттер” та мізогінні висловлювання в шоу “Мекнув – питайте”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter