Сейм Польщі визнав геноцидом депортацію кримськотатарського народу радянською владою

Дата: 12 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Сейм Польщі 12 липня ухвалив Постанову про вшанування пам’яті жертв геноциду кримських татар у 1944 році, коли їх з Кримського півострова депортувала влада СРСР.

Про це інформує видання “Європейська правда”.

За резолюцію проголосували 414 депутатів Сейму Польщі, 16 проголосували проти, ще два – утрималися.

Резолюція Сейму Польщі підкреслює, що вранці 18 травня 1944 року влада Радянського Союзу розпочала депортацію кримських татар з Кримського півострова і протягом трьох днів депортувала майже 200 тисяч людей до Середньої Азії та Сибіру.

Там також вказано, що “депортація кримських татар з Криму в 1944 році та її наслідки були актом геноциду кримськотатарського народу”.

“Пам’ять жертв радянського геноциду Українська держава вшановує 18 травня – Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу 1944 року”, – мовиться в постанові польського Сейму.

Польські парламентарі окремо нагадали про тимчасову окупацію Криму 2014 року, “яка стала одним з перших акордів війни Росії проти України” та є порушенням принципу територіальної цілісності та грубим порушенням міжнародного права і Статуту ООН.

У 2022 році Палата громад Канади одноголосно визнала масову депортацію кримських татар актом геноциду. Раніше депортацію кримських татар визнали геноцидом в Україні, Латвії та Литві.

Як відомо, з 18 до 20 травня 1944 року в Криму тривала депортація кримських татар. За два дні з півострова радянські силовики насильно переселили до 194 тисяч осіб. Геноцидом депортацію кримських татар визнали Україна, Естонія, Грузія, Латвія, Литва, Канада та Польща.

Щорічно в Криму з нагоди роковин Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу відбувалися масові заходи, зокрема жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Утім, після військової операції Росії із захоплення Кримського півострова проведення подібних акцій у центрі тимчасово окупованого Сімферополя росіяни заборонили.

Комуністичний режим СРСР та згодом Росія цілеспрямовано поширювали протягом десятиліть міф про кримських татар щодо “зради”. І сьогодні країна-окупантка використовує цей наратив для поширення мови ворожнечі, утисків та розбрату в тимчасово окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter