Сейм Польщі оголосив Путіна воєнним злочинцем

Дата: 24 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Сейм Польщі рішуче засудив акти геноциду, які вчиняє Росія в Україні, а президента Володимира Путіна оголосив воєнним злочинцем.

Відповідну резолюцію ухвалили 23 березня, повідомляється на сайті Сейму.

Засідання Сейму Польщі. Джерело: sejm.gov.pl

“Сейм Республіки Польща рішуче засуджує акти тривалого насильства, воєнні злочини, злочини проти людства, акти геноциду, системні порушення прав людини та інші злочинні порушення міжнародного права, вчинені на території суверенної України збройними силами російської федерації разом із союзниками, за наказом військових командувачів під безпосереднім підпорядкуванням президента Володимира Путіна”, – наголошується в резолюції.

У Сеймі закликали держави, які визнають суверенітет, територіальну цілісність та право на самовизначення України, всіма засобами підтримати ініціювання та проведення судових розглядів у Міжнародному суді та Міжнародному кримінальному суді.

Також їх закликали використовувати повноваження в будь-яких міжнародних організаціях, щоб притягнути до відповідальності Путіна, членів Ради безпеки Росії та командувачів Збройними силами РФ.

“Загальнодоступні докази цих злочинів доводять визнання Володимира Путіна Сеймом Республіки Польща та міжнародною спільнотою військовим злочинцем”, – йдеться в резолюції.

Сейм Польщі звернувся до парламентів демократичних країн світу та Європарламенту з проханням визнати Путіна, членів Радбезу та командувачів ЗС РФ особами, безпосередньо відповідальними за ці акти та накласти на них найсуворіші санкції.

Раніше міністри транспорту Польщі, Литви, Латвії та Естонії закликали заборонити автомобільні перевезення вантажів до та з Росії і Білорусі та обмежити заходи суден цих країн до портів ЄС.

Нагадаємо, що розслідувати воєнні злочини Росії під час війни в Україні почали вже в шести європейських країнах. Окрім Польщі, це Естонія, Литва, Німеччина, Словаччина та Швеція.

Нагадаємо, що 16 березня Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив рішення в справі про війну Росії проти України. Судді зобов’язали РФ негайно припинити вторгнення, однак керівництво країни-агресорки вирішило проігнорувати це рішення.  

Нещодавно в Україні запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли 16 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Про типи воєнних злочинів, які вже зафіксували правозахисники та урядові організації, ви можете прочитати за покликанням, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter