Сейм Латвії схвалив відокремлення Латвійської православної церкви від Московського патріархату

Дата: 08 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

8 вересня сейм Латвії терміново підтримав законопроєкт про виведення Латвійської православної церкви з-під влади Московського патріархату. Відтепер вона має незалежний статус.

Про це повідомляє портал Delfi.

Глава Латвійської православної церкви. Фото: Delfi

“Прийняття закону закріпить історичну самостійність і незалежність Латвійської православної церкви та запобігатиме впливу чи владі Російської православної церкви над нашою церквою”, – заявив голова Комісії сейму з прав людини та громадських справ Артусс Кайміньш.

Закон встановлює порядок затвердження та усунення митрополита, архієпископів та єпископів. В інструкції до законопроєкту наголошується, що юридичні зміни не стосуються канонічних питань. Церква до 31 жовтня має привести статут у відповідність до нових вимог закону.

В анотації до законопроєкту президент Латвії Егілс Левітс зазначив, що новий порядок відновить історичний статус ЛПЦ та виключить будь-яку владу патріарха Московського над церквою у Латвії. Ініціатива пов’язана з тим, що Московський патріархат підтримує правлячий у Росії режим та війну, яку Росія веде проти України.

Левітс також запевнив, що Латвійська православна церква та митрополит Олександр можуть розраховувати на повну підтримку Латвійської держави, яка юридично визнає автокефальний статус церкви.

Раніше ZMINA писала, що 30 червня Львівська міська рада ухвалила рішення про заборону Московського патріархату на території Львова. Діяльність цих структур, за словами депутата Юрія Ломаги, має відверто антидержавницький та антиукраїнський характер.

Нагадаємо, що законопроєкт “Про заборону Московського патріархату на території України” зареєстрували у ВР 22 березня. Його заявлена мета – захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні.

Проте у квітні Верховна Рада відхилила законопроєкт про заборону Російської православної церкви в Україні (раніше Українська православна церква московського патріархату). Нардепи обговорювали це питання тривалий час у межах політичних фракцій і груп та дійшли висновку, що під час війни вони не мають права ухвалювати жодного закону, який розколює українське суспільство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter