Рада не заборонятиме православну церкву Московського патріархату в Україні – Руслан Стефанчук

Дата: 25 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада не голосуватиме за законопроєкт про заборону Російської православної церкви в Україні (Раніше Українська православна церква Московського патріархату. – Ред.). 

Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Руслан Стефанчук. Джерело: sluga-narodu.com

Він розповів, що це питання тривалий час обговорювали в межах політичних фракцій і груп. І дійшли висновку, що під час війни нардепи не мають права ухвалювати жодного закону, який розколює українське суспільство.

На думку Стефанчука, будь-який закон, який вноситься до ВР і розколює суспільство, дає поштовх до появи чи активізації внутрішніх колаборантів у державі.

“Цього не можна допустити, тому що українська нація має бути єдиною. Будемо розбиратися з усіма після перемоги”, – сказав він.

Спікер ВР вважає, що спочатку треба подивитися, хто та як поводився під час війни. Бо війна – та “ситуація, яка сьогодні всім показує, хто є хто, яка зриває вуалі з усіх: з патріотів, із проросійських політиків”. І суспільство може реально бачити, хто за Україну, а хто має якісь інші наміри, заявив Стефанчук.

Нагадаємо, що законопроєкт “Про заборону Московського патріархату на території України” зареєстрували у ВР 22 березня. Його заявлена мета – захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні.

Законопроєкт передбачає, що з дня його ухвалення вся церковна власність упродовж 48 годин інвентаризується і націоналізується в порядку, встановленому Кабміном.

Водночас у проєкті закону наголошується, що протягом 14 днів із дня набуття чинності цим законом релігійні громади, монастирі та духовні навчальні заклади Московського патріархату можуть змінити підпорядкування відповідно до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації.

Водночас експерти вважають, що ухвалення документа не має сенсу.

Чому закон про заборону Московського патріархату не працюватиме і як зробити краще

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter