У Львові заборонили діяльність Московського патріархату

Дата: 30 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Львівська міська рада 30 червня ухвалила рішення про заборону Московського патріархату на території Львова.

Про це повідомив депутат міськради Юрій Ломага

УПЦ МП в Україні очолює Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua

“Російській агентурі не місце у Львові. Московський патріархат і “Група Догнала” несуть загрозу національній безпеці України“, – написав він.

Діяльність цих структур, за словами Ломаги, має відверто антидержавницький та антиукраїнський характер.

“Враховуючи факти, які відбулися на території Львівської міської територіальної громади, свідому та відкриту спекуляцію на релігійних віруваннях наших громадян з боку російських окупантів, зокрема, що стосується діяльності на території України УПЦ МП та Української правовірної греко-католицької церкви “Група Догнала”, яка призводить до штучного протистояння і розколу українського суспільства на релігійній основі, з метою консолідації українського народу ми ухвалили відповідне рішення”, –  пояснив депутат.

28 червня Львівська районна рада вже заборонила діяльність Московського патріархату у Львівському районі.

Протягом 14 днів з ухвалення цього рішення релігій­ні громади, монастирі й ду­ховні навчальні заклади Московського патріархату можуть перейти до Православ­ної церкви України. Після цього терміну їхня діяльність припи­няється, а майно вилучаєть­ся на користь місцевої грома­ди. Їхні угоди про користування майном та землею будуть розі­рвані.

Крім того, Львівська райра­да звернулася до Верховної Ради України з вимогою ухва­лити законопроєкт про забо­рону Московського патріарха­ту на території України № 7204. Як ідеться в рішенні сесії райради, це звернення було прийняте з метою захис­ту національної безпеки, суверенітету і територіальної ці­лісності України, запобігання колабораціонізму, припинен­ня розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Украї­ні.

Нагадаємо, що законопроєкт “Про заборону Московського патріархату на території України” зареєстрували у ВР 22 березня. Його заявлена мета – захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні.

Проте у квітні Верховна Рада відхилила законопроєкт про заборону Російської православної церкви в Україні (раніше Українська православна церква Московського патріархату). Нардепи обговорювали це питання тривалий час у межах політичних фракцій і груп та дійшли висновку, що під час війни вони не мають права ухвалювати жодного закону, який розколює українське суспільство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter