СБУ знешкодила мережу російського ГРУ на Харківщині, яка допомагала прицільно бити по Збройних силах України

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Контррозвідка СБУ провела чергову спецоперацію в Харківській області, в результаті якої викрила та припинила діяльність агентурної мережі РФ. Підозрювані діяли на замовлення російської військової розвідки (більш відомої як ГРУ) та мали широкий спектр завдань.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Зокрема, підозрювані збирали та передавали інформацію про дислокацію Сил оборони України та військової техніки, займалися коригуванням і звітували про результати завдавання ракетно-артилерійських ударів РФ по об’єктах України, а також “полювали” за ракетними системами HIMARS. 

За наявними даними, організаторами мережі є двоє мешканців Харківської області. Вони сформували обʼєднання інформаторів з кола своїх знайомих та друзів, яких використовували “в темну”.

Зокрема, створили групи в месенджерах, у яких, маскуючись “побутовими розмовами”, дізнавалися про результати “прильотів” по об’єктах, а також про пересування української військової техніки, її кількість та вид тощо.

Обидва організатори погодилися на співпрацю з РФ з ідеологічних міркувань та через обіцянки “високих посад” у разі окупації регіону. Також за кожну порцію інформації вони отримували грошову винагороду.

Один  з них на початку повномасштабного вторгнення перебрався на тимчасово окуповану територію і звідти продовжив свою підривну діяльність. Водночас відомо, що його син є військовослужбовцем ЗСУ та воює проти росіян.

Наразі СБУ затримала другого чоловіка, який залишився на території, підконтрольній Україні. У результаті серії обшуків правоохоронці отримали докази його співпраці з окупантами.

Наразі слідчі оголосили йому про підозру за ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Триває робота зі встановлення всіх причетних до діяльності на шкоду державній безпеці України.

Нагадаємо, що працівники СБУ затримали двох російських агентів у прифронтових районах Донеччини. Вони розвідували бойові позиції та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ на території регіону. Крім того, підозрювані передавали окупантам інформацію про геолокацію та інженерні особливості фортифікаційних споруд поблизу ліній східного і південного фронтів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter