СБУ затримала жінку, яка очолювала окупаційну “роспошту” на Харківщині

Дата: 26 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У процесі стабілізаційних заходів у звільнених районах Харківської області правоохоронці встановили місце перебування і затримали ще одну ймовірну поплічницю окупантів. Під час захоплення частини регіону вона добровільно приєдналася до лав окупаційної адміністрації, де очолила створену загарбниками місцеву пошту.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

За даними слідства, ймовірною поплічницею окупантів виявилася колишня працівниця регіонального підрозділу акціонерного товариства поштового зв’язку. На початку повномасштабного вторгнення вона підтримала загарбників, за що отримала від них “посаду” в новостворених окупаційних органах.

Для “запуску” поштових відділень у тимчасово захоплених містах підозрювана намагалася відновити зв’язок зі своїми колишніми колегами, які виїхали за межі області. Саме від них планувала отримати електронні ключі доступу до систем адміністрування і баз даних абонентів.

Також вона закликала інших поштових працівників добровільно переходити на бік ворога та передавати на баланс РФ державне майно Укрпошти.

Як зазначають в СБУ, невдовзі після “призначення” жінка обікрала одне з міських відділень Укрпошти й передала окупантам майже 2 мільйони гривень, сплачених громадянами за послуги державного підприємства.

Крім того, вона виконувала завдання щодо формування підконтрольної РФ поштової мережі в містах Балаклія та Ізюм.

Після звільнення регіону підозрювана намагалася переховуватись. Утім, співробітники СБУ своєчасно викрили її.

Наразі затриманій повідомили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті передбачає покарання до 10 років ув’язнення.

Нагадаємо, що напередодні правоохоронці затримали керівницю одного з навчальних закладів на території Великобурлуцької селищної ради Харківської області, яка була окупована російськими військами з лютого до початку вересня 2022 року. Жінці повідомили про підозру через те, що вона впроваджувала освітні стандарти РФ у ліцеї.

Крім того, у Купʼянську правоохоронці затримали місцеву жительку, яка під час окупації перейшла на бік росіян  та почала працювати в так званій “Податковій службі Харківської ВЦА” на посаді керівниці середньої ланки. Встановлено, що жінка брала участь у нарадах з підприємцями району, де схиляла їх до сплати податків на користь російсько-окупаційних військ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter