СБУ викрила угруповання, яке “продавало” українських моряків на судна для перевезення нелегалів у ЄС

Дата: 30 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Миколаївській області служба безпеки викрила членів міжнародного злочинного угруповання, які вербували українських моряків, яких потім змушували працювати на кораблях, що доставляли нелегалів із Середньої Азії до країн ЄС.

Про це повідомили у відомстві. 

Фото: Служба безпеки

Схему організував громадянин України та його спільник із Туреччини, однак злочинна мережа налічувала щонайменше 6 осіб. 

Вони вербували здебільшого мешканці південних областей, які мали проблеми з дозвільними документами. Їм обіцяли високооплачувану роботу на суднах далекого плавання за кордоном, а для підтвердження надійності “компанії” одразу після отримання згоди сплачували аванс у розмірі 3 тисяч доларів.

“Утім, як виявлялося потім, місцем роботи цих моряків ставали судна, які “спеціалізувалися” на переправленні нелегальних мігрантів з країн Середньої Азії до ЄС”, – розповіли у СБУ.

Організатор із Туреччини за одну завербовану особу сплачував 7 тисяч доларів, три з яких йшли на погашення авансу, а решта розподілялася між організатором з України та вербувальниками.

Наразі спецслужбовці затримали двох зловмисників, яким вже повідомили про підозру у торгівлі людьми.

За злочини, пов’язані із перевезенням нелегальних мігрантів, у країнах Євросоюзу передбачене покарання до 20 років позбавлення волі. Фото: greekreporter.com

За злочини, пов’язані із перевезенням нелегальних мігрантів, у країнах Євросоюзу передбачене покарання до 20 років позбавлення волі. Серед моряків, яких встигли переправити за кордон зловмисники, щонайменше 5 знаходяться в ув’язненні у ЄС.

2018 року у Греції українські моряки, яких викривали на перевезенні нелегальних мігрантів, отримували тюремні строки терміном, наприклад, 100, 200 або навіть 300 років. Згодом частину з них повертали на батьківщину. 

За оцінками Міжнародної організації з міграції, з 2017-го по 2019 рік в Україні майже 50 тисяч людей постраждали від торгівлі людьми. Лише з початку цього року правоохоронці виявили понад 760 таких злочинів. 

Найчастіше жертвами торгівлі людьми стають жінки, яких відправляють за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, які потрапляють у трудове рабство. 

Нещодавно чотири реальні історії постраждалих від торгівлі людьми в Україні об’єднали в аудіосеріал.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter