У Греції порушують права понад 200 затриманих українських моряків – офіс омбудсмана

Дата: 07 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Україна має звернути увагу на долю понад 200 українських моряків, підозрюваних або засуджених у Греції за незаконний перетин кордону та переміщення нелегальних мігрантів.

Про це заявили в офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, передає “Інтерфакс”.

 

“Наразі ми маємо інформацію, що йдеться приблизно про 200 людей”, – сказав представник омбудсмана Михайло Чаплига на брифінгу у вівторок у Києві.

За його словами, складно відбувалася комунікація з грецькою стороною щодо осіб цих моряків, обвинувачень, висунутих на їхню адресу, їхнього конкретного місцеперебування і дотримання їхніх прав.

“Факти, які сьогодні зібрано, свідчать про те, що у великій кількості випадків ми не можемо ставити під сумнів, принаймні формально, рішення грецьких судів, але йдеться про те, що стикаємося з фактами ненадання перекладача, адвоката”, – додав Чаплига.

Ідеться, насамперед, про порушення права українців на захист, оскільки державні адвокати, яких надає грецька сторона, не повною мірою виконують свої обов’язки. За словами представника омбудсмена, терміни ув’язнення в Греції непропорційно тривалі: 100, 200 або 300 років позбавлення волі. Крім того, проблемним є питання умов перебування українців у місцях несвободи та переведення з одного місця утримання в інше, що ускладнює комунікацію.

Чаплига повідомив, що в січні офіс українського омбудсмена звернувся до грецьких колег із пропозицією спільного відвідування українців. Він поінформував також про намір провести робочу зустріч із цього питання з представниками Міністерства закордонних справ і Міністерства юстиції України, щоб, зокрема, обговорити терміни, до яких було засуджено українців, і розглянути можливість відбування покарання на території України.

У свою чергу, народний депутат від фракції “Блок Петра Порошенка” Ірина Суслова закликала МЗС України звернути більшу увагу на цю проблему.

“Їх затримали на кораблях, переважно це не капітани кораблів”, – сказала депутатка. За її словами, грецькі правоохоронці не з’ясовували, хто був справді винен у переміщенні нелегальних мігрантів і контрабандного товару на цих суднах.

Як повідомив у коментарі “Громадському радіо” представник департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич, протягом 2014-2017 у грецьких місцях несвободи опинилися 150 людей. За словами Кирилича, минулого року консул України у Греції відвідав 26 українців у тамтешніх тюрмах, адже саме стільки звернулися за допомогою. Проте, жоден із них не погодився на співпрацю.

“Протягом 2014-2017 років консул проводив зустрічі й телефонні розмови із затриманими громадянами України, однак жоден із них не погодився на співпрацю з консулом щодо інформування правоохоронних органів України про осіб, які втягнули їх у процес перевезення нелегальних мігрантів”, – розповів Кирилич.

За словами Кирилича, зазначені українці не хотіли повідомляти консулу свої персональні дані, обставини затримання та деталі кримінальних справ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter