СБУ викрила шістьох колаборантів, які допомагають РФ на тимчасово окупованих територіях

Дата: 01 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці встановили особи та зібрали докази злочинної діяльності ще шістьох колаборантів. Йдеться про двох “посадовців” окупаційної влади Маріуполя, трьох “посадовців” з так званої “ЛНР” і колишнього керівника об’єктів критичної інфраструктури Херсона, який сьогодні веде активну агітацію на користь Росії.  

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: 5 канал

СБУ довела, що всі вони добровільно пішли на співпрацю з Росією та допомагають РФ у встановленні та підтримці окупаційних режимів на тимчасово окупованих територіях.

Так, колаборант із Херсонщини до початку військової агресії РФ обіймав керівні посади на об’єктах авіаційної галузі. Після 24 лютого його мобілізували до тероборони Херсона, але вже в березні він перейшов на бік ворога і почав виступати із заявами про приєднання Херсонщини до РФ у проросійських медіа.  

Також чоловік неодноразово, звертаючись до українських військовослужбовців, закликав їх скласти зброю та підтримати збройні сили РФ. 

Наразі слідчі СБУ повідомили йому про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. 

Ще одна жінка добровільно погодилась очолити так звану громадську приймальню “Донецької республіки” в Маріуполі. Тепер до її “посадових обов’язків” входить серед іншого організація і проведення незаконних виборів та референдуму в українському місті-герої.

Повідомили про підозру і депутата Маріупольської міськради від забороненої в Україні партії ОПЗЖ. Окупанти призначили його на посаду “заступника голови адміністрації міста Маріуполя” у сфері житлово-комунального господарства. 

Підозру від СБУ отримав і “прокурор” з Новоайдара на Луганщині. Він прийняв від окупантів пропозицію обійняти посаду “виконувача обов’язків прокурора Новоайдарського району ЛНР”. За лояльність до окупаційної влади він позбувся статусу т.в.о. Зараз він ухвалює обвинувальні вироки українським патріотам, активно допомагає окупантам переслідувати проукраїнських жителів та придушувати їхній спротив окупаційному режиму. 

Підозрюють також і двох “посадовиці” окупаційної влади на Луганщині. Одна з них пішла на угоду з ворогом та очолила так зване “територіальне відділення Державної установи – Республіканський центр зайнятості ЛНР в Біловодському районі”. Друга погодилася виконувати обов’язки “головного лікаря Сватівської міжрайонної санітарно-епідеміологічної станції ЛНР”.

Щодо всіх цих “посадовців” СБУ проводить досудове розслідування за статтею 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. 

Нагадуємо, що Луганському пропагандисту Сергію Колеснікову оголосили про підозру в колабораціонізмі через інформаційну співпрацю з російською окупаційною “владою”. За інформацією слідчих, мешканець Луганська з 2014 року працює в “державній телевізійній та радіомовній компанії” окупантів “головним редактором”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter