СБУ та МВС проігнорували зустріч з рідними безвісти зниклих у парламентському комітеті

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Рідні безвісти зниклих вийшли з акцією протесту до Офісу президента, щоб зрушити механізм їхнього розшуку. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

 

Учасники акції вивісили портрети своїх зниклих рідних під час російсько-української війни. Наприкінці акції вони передали звернення президенту України Володимиру Зеленському, у якому просять: 

– ухвалити законопроєкт, який має врегулювати статус полонених та політв’язнів і Наразі цей документ перебуває в Офісі президента. Володимир Зеленський, попри обіцянку, досі не зареєстрував його у Верховній Раді. ;

– включення до складу Комісії зниклих безвісти представників потерпілих родин;

– включення представників полонених та родин зниклих безвісти до складу Тристоронньої контактної групи в Мінську на ролях запрошених гостей. 

Напередодні протесту в приміщенні парламентського підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів відбувся круглий стіл “Полонені, зниклі безвісти: знайти, повернути, реабілітувати”. Під час зустрічі з державними органами учасники домовилися виокремити кейси зниклих безвісти. Громадське об’єднання “Надія” має виокремити справи, де рідні не визнають дослідження ДНК, справи, у яких правоохоронці не проводять слідчих дій, та справи, що перебувають у судах. 

Як повідомив голова підкомітету Анатолій Остапенко, він планує звертатися до голови комітету з пропозицією внести зміни до плану заходів комітету, щоб підкомітет працював точково за кожним типом справ. 

“Тоді ми звертатимемося до міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та генерального прокурора Ірини Венедіктової, щоб вони сприяли в наших напрацюваннях”, – сказав він. 

Він повідомив, що зустріч проігнорували Служба безпеки України та Міністерство внутрішніх справ. 

“Деякі слідчі недопрацьовують у питаннях розшуку. Також виникало питання, чому СБУ не проводить роботу зі звільнення військовополонених та цивільних, чому вона не співпрацює з людьми, які мають інформацію про безвісти зниклих людей та чому СБУ не надає довідки про участь зниклих в антитерористичній операції”, – сказав Остапенко. 

Народний депутат від фракції “Слуга народу” Анатолій Остапенко

За словами політика, профільний закон “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти” виписано вкрай невдало і він потребує змін. Також він вважає, що до складу Комісії зниклих безвісти необхідно ввести представника Комітету з питань соціальної політики, Міністерства ветеранів та Міністерства охорони здоров’я. 

Керівниця проєктів громадської організації “Надія” Вікторія Солодухіна пояснила, що Комісія зниклих безвісти – це консультативно-дорадчий орган. У неї немає коштів з державного бюджету на діяльність та матеріально-технічне забезпечення.

Народний депутат відмовився коментувати, як у Верховній Раді просувається питання ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Охорона будівлі не допустила попередньо зареєстрованих через громадську організацію “Надія” журналістів та представницю СММ ОБСЄ. 

Створення при Кабміні спеціальної комісії з питань зниклих безвісти осіб, яка мала координувати діяльність держорганів, уповноважених на облік і розшук таких людей, було одним з пунктів ухваленого у 2018 році парламентом профільного закону. До складу комісії мали ввійти представники Нацполіції, СБУ, ГПУ, Міноборони, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. Делегували двох своїх членів до комісії й від Комітету з прав людини. Проте у квітні минулого року стало відомо, що Кабмін не виконує закон.

Нагадаємо, що точних даних про кількість зниклих безвісти в Україні досі немає. За інформацією Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, на півострові з початку тимчасової окупації Росією безвісти зникли 45 людей. Із 2014 до 2018 року тільки експерти Харківської правозахисної групи зафіксували на Донбасі 4 649 випадків зникнень безвісти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter