СБУ провела обшуки в помешканні активістки Галини Бражник. Вона пов’язує це з оприлюдненням інформації про колаборантів з її міста

Дата: 31 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

19 жовтня 2023 року о 7-й ранку в Коцюбинському Київської області представники Служби безпеки України провели обшук у помешканні активістки з Торського Донецької області Галини Бражник, яка опікується родинами загиблих військових.

Про це активістка Галина Бражник розповіла в коментарі виданню ZMINA.

Фото з фейсбуку батька Галини Анатолія Бражника.

За словами активістки, обшук проводили нібито два співробітники ГУ СБУ та один з Кіровоградського. Так вони представились, але чітко документів не показали, на прохання показати документи реагували нахабно. 

Галина мешкає у квартирі з батьками похилого віку. Її брат Володимир загинув 29 серпня 2014 року на фронті. Батькові Анатолію Бражнику 74 роки, він переніс три інфаркти, шість тяжких операцій на шлунку, на кишківнику і на серці, має інвалідність. Сім’я з Лимана, жила в Торському на Донеччині до 2014 року, житло в Коцюбинському вони отримали після загибелі Володимира. 

Обшук Галина пов’язує з тим, що вона публічно озвучувала питання про колабораційну діяльність родини Шепотьків з Торського. Андрій Шепотько у 2014 році служив у російському “ополченії”, стояв  зі зброєю на блокпостах біля Торського та, за словами Бражник, у 2022 році допомагав росіянам, годував їх, вів з ними бізнес, передавав інформацію про проукраїнських мешканців та військових.

На думку активістки, обшук пов’язаний з кримінальною справою за пост у фейсбуці, де Галина писала про те, що донька Андрія Марина Шепотько працює в Луганській СБУ, і обурювалась, як таке можливо. У справі йшлося про те, що матеріали про Шепотько – нібито фотошоп, а для створення поста Галина створила новий окремий акаунт, активістка ж це заперечує. 

Фото з фейсбуку батька Галини Анатолія Бражника.

Кримінальну справу, як зазначає Галина, завели чомусь у СБУ Кіровоградської області ще в червні 2022-го, жодним чином не повідомляли Галині про це, не допитували, але обшук був пов’язаний з тим, що вона нібито не надавала якісь документи в  справі.

Також Галина розповіла, що їй закидали змову з консьєржками, щоб вони сказали, що вона нібито в Польщі. 

Співробітники принесли на обшук ухвалу суду, але спочатку не дали її сфотографувати й не дозволили зв’язатися з адвокатом. Також в активістки та її матері під час обшуку забрали телефони.

Нагадаємо, раніше СБУ звинуватила посадовців Національної спілки архітекторів України в махінаціях у будівельній сфері України й після чергових обшуків висунула підозри в скоєнні злочину двом керівникам та IT-фахівцю. У відповідь представники спілки заявляють про тиск через їхню критику містобудівної реформи, зокрема провладного законопроєкту №5655.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter