СБУ продовжує тримати підозрюваних у сепаратизмі людей у “неофіційних місцях” – ООН

Дата: 11 Березня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні осіб, яких підозрюють у зв’язках з проросійськими бойовиками на Донбасі, продовжують свавільно затримувати та тримати в неофіційних місцях правоохоронці. 

Про це йдеться в доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини. 

Фото: flickr.com

Замість отримання ухвали суду про арешт правоохоронні органи неправомірно застосовували п.1 ч. 1 ст. 208 КПК до людей, які нібито давно скоїли кримінальне правопорушення, адже вступили до лав терористів. Попри те що ці дії можна кваліфікувати як злочини за статтею “Завідомо незаконні затримання, привід, арешт або тримання під вартою”, від серпня минулого року та до січня поточного СБУ, Національна поліція і Державна прикордонна служба повідомили про вісім таких арештів.

У представництві Верховного комісара ООН нагадали, що восени минулого року цю практику визнав незаконною ЄСПЛ. Судді, які розглядали звернення Володимира Грубника, обміняного в грудні 2019 року, дійшли висновку, що його арешт без попереднього дозволу суду фактично є порушенням права чоловіка на свободу та особисту недоторканність.
 
Із серпня минулого року до січня поточного монітори ООН також зафіксували випадки, коли чоловіків, яких вважали причетними до бойовиків, утримували співробітники СБУ, наприклад, у хостелах, готелях або офісах. Такі затримання тривали зазвичай одну ніч перед засіданням суду. 
 
Фото: Reuters
На територіях, контрольованих бойовиками, монітори за звітний період зафіксували вісім випадків свавільного тримання під вартою без зв’язків із зовнішнім світом у так званій “ЛНР” та 12 випадків свавільних затримань, пов’язаних з конфліктом, у “ДНР”.
 
Нагадаємо, про так звані таємні в’язниці українських спецслужб, а також неправомірні утримання людей з боку правоохоронних органів в Україні заявляли, зокрема, у міжнародних правозахисних організаціях Amnesty International і Human Rights Watch. На такі заяви правозахисних організацій українська влада обурювалася та відкидала їхні звинувачення. 
 
У березні 2018 року журналісти випустили документальний фільм-розслідування “Таємний ізолятор СБУ”, в якому поспілкувались із п’ятьма людьми, які стверджують, що понад рік утримувалися в ізоляторі Харківського управління СБУ без суду та слідства. Правозахисники переконують, що СБУ та незаконні формування насильно утримують людей для обміну полонених на Донбасі.
 
Минулого року очільник СБУ Іван Баканов назвав фантазіями російських пропагандистів інформацію про так звані секретні в’язниці спецслужбовців.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter