СБУ повідомила про підозру російському ідеологу Олександру Дугіну

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Російському ідеологу і пропагандисту, очільнику прокремлівської організації “Євразійський рух” Олександру Дугіну повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу – зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України та геноцид.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Фігурант є одним із ключових ідеологів агресивної політики РФ і геноциду українського народу, йдеться в повідомленні. У своїх численних виступах, друкованих виданнях і публікаціях він уже понад 10 років заперечує існування України як суверенної держави й закликає до її збройного захоплення російськими військами.

На початку повномасштабного вторгнення Дугін одним з перших публічно підтримав дії країни-окупанта та виправдовував воєнні злочини росіян проти України. Відкрито пропагував ідеї масового фізичного знищення українців, а також цивільної інфраструктури.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • частина 2 статті 110 – “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”;
  • частина 2 статті 442 – “Геноцид”.

Наразі зловмисник переховується від правосуддя на території Росії. СБУ проводить комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Нагадаємо, що 2018 року Дугіна внесли до списку осіб, які загрожують нацбезпеці України. Також проти нього ввели санкції США, Канада, Велика Британія, Австралія, Нова Зеландія, Японія, Швейцарія та ЄС.

Донька Дугіна Дар’я також була пропагандисткою й підтримувала українофобські ідеї свого батька. Вона загинула під час вибуху автівки 21 серпня під Москвою.

За даними російського видання “Медуза”, після її смерті Дугіним зацікавився президент РФ Володимир Путін. Чоловіка наблизили до Кремля, і тепер він формує офіційну ідеологію Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter