СБУ повідомила про підозру “експерту”, який розповідав про зовнішнє управління Україною

Дата: 19 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України оголосила про підозру проросійському пропагандисту і політтехнологу, який публічно ставив під сумнів суб’єктність України та закликав до офіційного припинення її існування.

Про це повідомили у відомстві. 

Політичний експерт Михайло Шпіра у своїх виступах на забороненому російському телеканалі “Россия 24” та на платформі News Front, яка діє на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО і пропагує ідеї сепаратизму, тривалий час послідовно висловлював тези, що принижують Україну, її державні символи, мову, історію, героїв та народ. 

Однак діяльність експерта не обмежувалася виступами на телебаченні та дописами в мережі. 

“Проросійський політтехнолог брав участь у спланованих та скоординованих інформаційних операціях проти України. Зокрема, підтримував акцію, організовану однією з парламентських партій під посольством США. Він як “експерт” в ефірі одного з телеканалів, який зараз перебуває під санкціями, неодноразово просував тезу про нібито перебування України “під зовнішнім управлінням”, – розповіли спецслужбовці. 

Михайло Шпіра. Фото: з відкритих джерел

“Експерт” публічно закликав до розправ над учасниками Революції гідності та АТО / ООС і їхніми родинами, глузував над загибеллю активістки Катерини Гандзюк, а також образливо відгукувався про громадян через їхню віру. Пропагандист, як розповіли в СБУ, також глумився над релігійними символами, вимагав ввести кримінальну відповідальність за сповідування християнства та висловлював симпатії до нацистів, Адольфа Гітлера, Радянського Союзу, НКВД і політики Володимира Путіна

Наразі правоохоронці вже провели обшуки за місцем фактичного і тимчасового проживання чоловіка в Івано-Франківську та Києві. “Експерту” повідомили про підозру за трьома статтями, а саме “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”, “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”,  “Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганді комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів”.

Нагадаємо, що нещодавно СБУ затримала київського “експерта”, який виступав у пропагандистських російських шоу та на телеканалах проросійського політика Віктора Медведчука

У квітні минулого року із СІЗО вийшла Олена Бойко – депортована з Росії журналістка, яка також у ролі експертки виступала в антиукраїнських ток-шоу. Жінка неодноразово критикувала чинну владу України та висловлювала підтримку незаконним угрупованням “ДНР” та “ЛНР”. Бойко звинувачували в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter