СБУ повідомила підозру виконавчому секретарю “Українського руху пацифістів” Юрію Шеляженку

Дата: 07 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України повідомила про підозру у виправданні збройної агресії РФ проти України виконавчому секретарю “Українського руху пацифістів”, а також адміністратору телеграм-каналу “Sheliazhenko Шеляженко” Юрію Шеляженку.

Про це розповіли у СБУ та Київській міській прокуратурі

Фото: телеграм-канал Шеляженка

Імені Шеляженка у повідомленнях не вказують, втім, його можна впізнати на викладених фото, а також за посадою в організації, яку називають слідчі. 

Правоохоронці кажуть, що після початку повномасштабного російського вторгнення Шеляженко “підписав та направив до однієї з державних установ лист, у додатках до якого долучив документ з назвою “Мирний порядок денний для України та світу”. Документ у відкритому доступі є на сайті “Українського руху пацифістів”. 

Шеляженко, який активно веде соцмережі, розповідав, що надсилав листа президенту Володимиру Зеленському

“У вказаному зверненні підозрюваний називав РФ, яка розв’язала та веде агресивну війну проти України, “міфічним ворогом”, а повномасштабне вторгнення збройних сил РФ в Україну –”загостренням збройних конфліктів”, в якому винуваті обидві сторони. Також він зазначав, що захист України проти окупаційних сил нібито “може і має здійснюватися ненасильницькими та беззбройними методами”, – йдеться у повідомленні прокуратури. 

Слідчі переконують, що висновок судової лінгвістичної експертизи підтвердив, що ці висловлювання мають “пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України”. 

Окрім цього, правоохоронці згадують телеграм-канал Шеляженка, який раніше помилково у пресрелізах писали через літеру Z, а не через S. У каналі, як йдеться у повідомленні, підозрюваний “активно закликав мешканців столиці використовувати різні способи уникнення від мобілізації”

Шеляженко вже казав, що “Мирний порядок денний для України та світу”, який, на думку експертизи правоохоронців, виправдовує російську агресію проти України, “насправді агресію засуджує”. 

Також Шеляженко подав скаргу до Конституційного Суду щодо статті, за якою його переслідують. 

Нагадаємо, що на початку серпня СБУ провела обшук у Шеляженка, а суд відправив його під нічний домашній арешт. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter