СБУ почала внутрішнє розслідування щодо візиту есбівців до казахстанських опозиціонерів у Києві

Дата: 19 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України розпочала внутрішнє розслідування за фактом можливого перевищення службових повноважень під час візиту до двох казахстанських активістів та координаторів руху “Демократичний вибір Казахстану” Заманбека Тлеулієва та Єлдоса Насипбекова в Києві.

Про це спецслужба повідомила у відповіді на запит Громадського. 

Заманбек Тлеулієв та Єлдос Насипбеков. Фото: фейсбук-сторінка lyudmyla.kozlovska

6 січня Заманбек Тлеулієв розповів, як чоловіки в цивільному, що не назвались, приїхали до нього додому та вибили йому зуби. Того ж вечора до його соратника Єлдоса Насипбекова приїхав співробітник СБУ, який показав посвідчення, та переконував, що прийшов лише поспілкуватись. 

Під час розмови Насипбеков зазначив, що хвилюється за свою безпеку, на що отримав відповідь: “Що ти поводиш себе як дівчинка?” 

Заманбек Тлеулієв переконує, що співробітники СБУ вибили йому зуби. Скріншот з відео

СБУ, згідно з відповіддю, не заперечує, що візит відбувся, але переконує, що проходив він у межах комплексу заходів для захисту безпеки громадян та іноземців, які перебувають на території України. Внутрішнє розслідування в спецслужбі розпочали, “зважаючи на суспільний резонанс”.

Також у СБУ підкреслили, що “певні особи з-поміж громадян Казахстану мають ознаки незаконного перебування на території України”, у зв’язку з цим вони звернулися з відповідними заявами до Державної міграційної служби.

Одразу після інциденту Тлеулієв та Насипбеков повідомляли, що на той момент уже подали документи на отримання статусу біженця в Україні. 

Нагадаємо, що “Демократичний вибір Казахстану” – суспільно-політичний рух, який бореться за демократизацію влади в Казахстані та який на батьківщині визнали екстремістським. Декілька активісток руху втекли від переслідувань до України, однак досі не можуть отримати статус біженців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter