СБУ підозрює двох росіян у перепід’єднанні окупованої ЗАЕС до російської енергосистеми

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно підозри в порушенні законів та звичаїв війни, а також підбурюванні до вчинення державної зради в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб повідомили двом громадянам Росії, які могли під’єднати окуповану Запорізьку АЕС до російської енергосистеми. 

Про це розповіли в СБУ. 

Андрій Горбунов та Едуард Атакіщев

Йдеться про заступника директора захопленої атомної електростанції Едуарда Атакіщева та його підлеглого – головного інженера Андрія Горбунова.

До того як допомагати російській владі окуповувати українські території, вони працювали на Ростовській АЕС. До так званого “керівного складу” ЗАЕС вони потрапили в жовтні 2022-го. 

“Займались “інтегруванням” енергооб’єкта до структури “Росатома” та приєднанням технологічних потужностей станції до енергетичної системи РФ. Також фігуранти підбурювали українських атомників співпрацювати з агресором та укладати “контракти” з окупаційною адміністрацією АЕС. У разі відмови погрожували переслідуваннями з боку репресивних органів Росії”, – розповідають есбівці. 

Слідчі кажуть, що встановлюють й інших причетних до вчиненого Атакіщевим та Горбуновим, наприклад людей з-поміж політичного керівництва РФ, “Росатому”, концерну “Росенергоатом” та створеної росіянами “Експлуатувальної організації Запорізької АЕС”. 

Нагадаємо, що російські військові окупували найбільшу в Європі та третю у світі атомну електростанцію понад два роки тому. За цей час вони перетворили ЗАЕС та місто Енергодар на катівню, кажуть дослідники. 

Попри це світ не вводить масштабних санкцій щодо “Росатому” – холдингу, що офіційно мав би опікуватися цивільними атомними компаніями в РФ, але фактично допомагає окупувати ЗАЕС. ZMINA детально пояснювала, чому російський ядерний шантаж лишається без відповіді світу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter