СБУ підозрює 57 колаборантів з лівобережжя Херсонщини в причетності до катування цивільного населення

Дата: 17 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У результаті комплексних заходів працівники СБУ встановили особи 57 колаборантів, які вступили до створеного окупаційною владою на лівому березі тимчасово окупованої Херсонщини “головного управління МВС РФ Херсонської області”.

Про це повідомила пресслужба відомства.

Працівники СБУ зʼясували, що “добір” ворожих поплічників до лав окупаційного органу здійснювали кадрові співробітники ФСБ.

“Після отримання “посад” колаборантам видали “посвідчення” та формений одяг російського зразка, а також вогнепальну зброю. Це дозволяло їм вільно пересуватися захопленою частиною Херсонщини та проводити каральні заходи проти місцевих жителів”, – йдеться в повідомленні.

Під час таких “рейдів” російські окупанти разом зі своїми поплічниками викрадали людей прямо посеред вулиці та відвозили їх до російських катівень. Там до цивільних застосовували жорстокі тортури, зокрема катували струмом і протягом тривалого часу залишали без води.

Як зазначають в СБУ, у такий спосіб росіяни фабрикували “справи” проти українців, яких намагалися схилити до співпраці з ворогом або визнати “винними” в причетності до партизанського руху.

На підставі задокументованих злочинів 57 “посадовцям” карального органу РФ повідомлено про підозру в колабораційній діяльності та добровільному обійманні посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території. СБУ публікує повний список підозрюваних у злочині. 

Оскільки викриті колаборанти перебувають на тимчасово окупованій частині регіону, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності. 

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі вдалось ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

Нагадаємо, що правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували цивільних та застосовували до них тортури.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter