СБУ оголосила про підозру Рустему Німетуллаєву – “раднику” очільника окупаційної влади Херсонщини Володимира Сальдо

Дата: 28 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України повідомила про підозру в колабораційній діяльності 46-річному Рустему Німетуллаєву, йому інкримінують роботу на ворога, зокрема, як депутата окупаційної думи Херсонщини й обіймання в ній посади голови одного з комітетів.

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на відповідну підозру.

Рустем Німетуллаєв. Джерело: most.ks.ua

За матеріалами слідства, Німетуллаєв Рустем Сейтумерович з Сімферополя влітку 2023 року надав добровільну згоду на включення його до списків для участі у незаконних виборах до окупаційної Херсонської обласної думи від путінської партії “Єдина Росія”.

У вересні того ж року його  обрали “депутатом і головою комітету з національної політики, питань некомерційних організацій і міжрегіональних відносин” окупаційної думи.

Чоловік бере участь у розробленні та ухваленні нормативних актів окупаційної влади для впровадження їх на території захопленої Херсонщини, проводить активну інформаційну роботу для легітимізації діяльності незаконної думи, уточнили в тексті підозри.

Санкція частини 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України “Колабораційна діяльність” передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, шо у вересні 2022 року СБУ повідомила Німетуллаєву про підозру в державній зраді. За даними слідства, він намагався допомагати російській армії, розраховуючи, що таким чином зможе зберегти свій бізнес в окупованому Криму та обійняти посаду в окупаційній владі півострова.

Німетуллаєв працював радником “голови Криму”, зараз є радником незаконного очільника окупованої Херсонщини Володимира Сальдо.

СБУ вже мало кримінальне провадження щодо Рустема Німетуллаєва. Йому інкримінували державну зраду, що скоєна в умовах воєнного стану.

Рустем Німетуллаєв – син Сейтумера Німетуллаєва, ексголови Генічеської райдержадміністрації, колишнього функціонера “Партії регіонів”, який втік на окуповану територію Криму й всіляко сприяє незаконній владі.

В Україні чоловік перебуває у розшуку. Йому висунули підозру за частиною 1 статті 110 – “Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій”.

Йому загрожує позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter