СБУ оголосила підозри майже двом десяткам чоловіків, які на заклик бойовиків пішли воювати проти України

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України повідомила про підозри, зокрема у держзраді, 19 чоловікам, які, за даними слідчих, добровільно пішли воювати проти українських військових.

Про це розповіли у СБУ.

Ілюстраційне зображення

Слідчі кажуть, що серед затриманих колишні в’язні, які свого часу відбували реальні терміни покарання за кримінальні злочини, наприклад, вбивства.

Після звільнення вони залишились жити на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а за декілька днів до початку повномасштабного російського вторгнення, коли бойовики оголосили в ОРДЛО повну мобілізацію, добровільно пішли до військкоматів.

Згодом  у складі військ Південного округу Росії вони відправились воювати проти українських військових. Коли їх перекинули на Харківщину, то солдати ЗСУ взяли їх у полон.

Окрім держзради, затриманим закидають участь у терористичній групі чи терористичній організації, а також участь у непередбачених законом збройних формуваннях.

За статтею щодо держзради їм загрожує від 12 до 15 років, за участь у терористичній організації – від 8 до 15 років, а за участь у непередбачених законом збройних формуваннях – від 3 до 8 років. Також суд може конфіскувати їхнє майно.

Нагадаємо, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що Україна в судах переслідує власних громадян – членів озброєних груп, пов’язаних з Росією. 

Річ у тім, що судове переслідування комбатантів лише за участь у бойових діях заборонено міжнародним гуманітарним правом. Судити можуть тільки за скоєння міжнародних злочинів.

Українські ж правозахисники критикували практику засудження примусово мобілізованих з окупованих територій, які є жертвами воєнного злочину, але на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень.

Чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду. Міжнародне гуманітарне право цього не забороняє.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter