СБУ оголосила підозру колишньому беркутівцю, який створив агентурну мережу РФ

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці встановили особу керівника агентурної групи ФСБ, яку викрили на Донеччині в серпні 2022 року. Ним виявився колишній співробітник МВС, який служив у “Беркуті”, Валерій Астахов. Йому повідомили про підозру в держзраді.

Про це пише Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, після окупації Криму чоловік перейшов на бік ворога і вступив до лав підконтрольного російській спецслужбі угруповання під назвою “Євпаторійська рота народного ополчення”.

На початку повномасштабного вторгнення ФСБ доручила Астахову сформувати власну агентурну групу для розвідувально-підривної діяльності проти України. До її складу чоловік дистанційно залучив декілька десятків мешканців південних і східних регіонів, зокрема з Бахмута.

Як зазначають правоохоронці, основним завданням ворожих агентів був збір розвідданих про місця базування та переміщення Сил оборони поблизу фронту.

Отриману інформацію агенти переправляли Астахову через телеграм у вигляді локацій на електронних мапах з детальним описом об’єктів. Колишній беркутівець передавав ці дані своїм кураторам з ФСБ на території захопленого Криму. Вони потрібні були окупантам для наведення і коригування ракетно-артилерійських обстрілів позицій українських військ.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили Астахову про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Наразі чоловік переховується на тимчасово окупованій території на Півдні України. Тривають комплексні заходи для притягнення підозрюваного, а також усіх його поплічників та їхніх російських “кураторів” до відповідальності.

Нагадаємо, російські журналісти встановили, що Валерій Астахов міг залякувати та знущатися з депортованих до окупованого Криму дітей. Відомо також, що від росіян він має медаль “за захист” Криму. 

Астахов не єдиний беркутівець, який допомагає Росії під час повномасштабного вторгнення в Україну. Детективи Державного бюро розслідувань змогли ідентифікувати щонайменше два десятки таких на кінець минулого року. Усі ці люди не є фігурантами кримінального провадження щодо злочинів під час Євромайдану. 

Після втечі у 2014 році частині беркутівців допомогло працевлаштуватися російське та білоруське політичне керівництво.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter