​​СБУ ідентифікувала нових організаторів псевдореферендумів на Півдні України

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці продовжують викривати колаборантів. У результаті слідчо-оперативних дій встановили особи ще вісьмох організаторів незаконних “референдумів” на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Миколаївської областей.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Підозрювані добровільно пішли на співпрацю з Росією та увійшли до складу місцевих окупаційних адміністрацій, де їхнім завданням було фабрикувати результати фейкових “референдумів”.

Так, у Херсонській області правоохоронці задокументували злочинну діяльність сімох мешканців Генічеського району, які погодились на “пропозицію” росіян очолити так звані “виборчі комісії” у райцентрі та селищі Новоолексіївка. Перебуваючи на “посадах”, вони займалися підготовкою проведення псевдоголосування.

Підозрювані організовували функціонування незаконних “виборчих дільниць”, зокрема, підбирали “персонал” та забезпечували його оргтехнікою. Крім того, вони формували так звані “реєстри виборців”, до яких вписували громадян, які виїхали за межі області. Таким чином вони штучно “накручували” явку людей та кількість голосів на фейкових “референдумах”.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили зловмисникам про підозру за ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою) та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Ще одного помічника росіян викрили на організації псевдореферендуму на території Кінбурнської коси на Миколаївщині. Чоловік має проросійські погляди та на початку повномасштабного вторгнення приєднався до російських окупантів.

Під час проведення незаконних “референдумів”, він активно коментував сфальсифіковані результати для російського телебачення та пропагандистських телеграм-каналів. Наразі чоловік переховується від правосуддя на території Криму.

Співробітники Служби безпеки встановили місця перебування всіх підозрюваних, маршрути їх переміщення та коло зв’язків. Тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Нагадаємо, 26 вересня чотирьом організаторам псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей повідомили про підозри в зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України й колабораційній діяльності. Їх планують оголосити в розшук. 

Пізніше 16 організаторам псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Донеччини, Херсонщини й Запоріжжя повідомили про підозри в колабораційній діяльності, а згодом – ще девʼятьом. 

На початку жовтня працівники Луганської обласної прокуратури повідомили про підозру десятьом особам, які брали участь в організації та проведенні псевдореферендуму на Луганщині. Їм інкримінували посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter