Сайти російських арбітражних судів зламали хакери й опублікували на них заклики до імпічменту Путіна та звільнення політв’язнів

Дата: 16 Березня 2022
A+ A- Підписатися

16 березня невідомі хакери зламали сайти низки арбітражних судів у Росії та опублікували на них заклики до імпічменту президента Володимира Путіна. 

Скриншот одного з таких повідомлень публікують “Ґрати”. 

Скриншот із сайту Московського арбітражного суду

У повідомленні Путіна називають “терористом номер один” та окрім імпічменту закликають до звільнення політичних в’язнів, яких у Росії на кінець минулого року налічували щонайменше 420 осіб – за кількістю ув’язнених за політичними мотивами сучасна Росія наздоганяє пізній СРСР, де влада незаконно утримувала щонайменше 700 людей. 

“Путін терорист номер один. Гаага чекає на тебе та всіх вас, виродки. Імпічмент!!! Свободу всім політв’язням. Росіяни, фашисти – це ви”, – йдеться в опублікованому повідомленні. 

Однотипні повідомлення зранку 16 березня з’явилися на сайтах арбітражних судів Амурського, Приморського, Красноярського та Хабаровського краю, Новосибірської та Курської областей, Москви та п’яти регіонів Уральського федерального округу. Заклик до імпічменту російського президента та звільнення політв’язнів з’явився й на сайті так званого “Кримського арбітражного суду”. 

На початку війни хакери зі спільноти Anonymous оголосили кібервійну Росії, однак нині про свій стосунок до цієї акції вони не заявили. 

Ще 28 лютого на сайті американської платформи петицій Change.org зареєстрували петицію про імпічмент Путіну, яку наразі підписали вже 280 тисяч людей. Також про початок кампанії за імпічмент Путіну повідомляв російський молодіжний опозиційний рух “Весна”, що, за даними українського Центру протидії дезінформації, об’єднує молодь, незгодну з політикою Кремля. Активісти пропонували звертатися до російських депутатів та сенаторів Державної думи РФ, щоб домогтися від них ініціювання відповідної процедури.

Нагадаємо, що раніше хакери зламали сайти низки великих російських пропагандистських платформ, де замість стартової сторінки показували інформацію про кількість убитих в Україні окупантів. Цю інформацію влада РФ ретельно приховує від своїх громадян. Тоді відповідальність за злам узяли на себе хакери зі спільноти Anonymous.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter