Саакашвілі блює кров’ю, але до нього не пускають лікарів та українського Омбудсмана

Дата: 16 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Колишній президент Грузії та громадянин України Міхеїл Саакашвілі потребує консультації лікаря-гастроентеролога, адже за ґратами в нього почалося криваве блювання.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Денісова спілкується з журналістами. Скріншот з відео

15 листопада Денісова прибула до Грузії, щоб відвідати Саакашвілі. Напередодні вона отримала листа від нього, в якому той розповів про погіршення стану та написав, що умови його тримання погіршились. 

“Ставлення там, де я зараз перебуваю, гірше за те, що було в попередньому закладі”,написав він.

Інформацію про криваве блювання Саакашвілі Денісова отримала від членки консиліуму лікарів Ніно Шарашенідзе, яка повідомила про це також грузинську владу. 

“Вже другий день консиліум не має доступу до Міхеїла для проведення відповідних процедур”, – розповіла українська Омбудсман. 

16 листопада, коли Денісова намагалася побачити Саакашвілі в пенітенціарному медичному закладі пpи установi виконання покарань № 18 у місті Глдані, куди того насильно помістили на початку місяця, їй не дозволили це зробити. Про причини відмови міністерство юстиції Грузії пообіцяло повідомити згодом у листі.

Лист, який отримала Денісова від Саакашвілі. Фото: Офіс Омбудсмана

Попри це Денісова хоче зустрітися з представниками адміністрації установи, щоб дізнатися про наявність реанімаційного обладнання, яке може знадобитися Саакашвілі, та лікарів, які б могли йому допомогти. 

“На сьогодні ми маємо суперечливі дані як щодо стану здоров’я Саакашвілі, так і щодо того, яким чином, якщо стан погіршиться, вони будуть проводити реанімаційні процедури за відсутності, як ми знаємо, обладнання та професійно підготовлених лікарів”,розповіла Омбудсман на брифінгу. 

Окрім цього, Денісова повідомила про психологічний тиск, який чинять щодо Саакашвілі як адміністрація, так і інші в’язні. Так, зокрема йому не дають спати, вмикаючи гучно телевізор. 

Саакашвілі, який має спадкове захворювання крові, голодує вже понад місяць. Нещодавно він погодився припинити свій протест як того просив ЄСПЛ, але відмовився виходити з голодування під контролем лікарів, пов’язаних з пенітенціарною службою, і вимагає надати йому можливість консультацій у медиків, які “заслуговують на довіру”.  

На початку листопада Саакашвілі примусово помістили до тюремної лікарні, а до цього грузинські тюремники опублікували відео нібито його харчування. Ролик викликав обурення у в’язня, який переконував, що за призначенням лікарів приймав добавки, щоб стабілізувати пульс, частоту серцевих скорочень та мінімальний рівень глюкози. 

Служба генерального інспектора Грузії почала перевірку цього інциденту та закидає посадовцям міністерства юстиції країни порушення недоторканності життя Саакашвілі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter