Рябошапка звинуватив Зеленського та Венедіктову в знищенні реформи прокуратури

Дата: 06 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський знищує реформу прокуратури, оскільки руками свого генпрокурора Ірини Венедіктової повертає на посади старих прокурорів, які не пройшли атестації. 

Про це в блозі на “Українській правді” розповів колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка

За словами Рябошапки, Венедіктова не дає “очистити прокуратуру від випадкових та “своїх” людей, які служать не суспільству та закону, а тим, кому зобов’язані посадою”, як про це заявляв президент. 

“І в цьому президент Зеленський уже нічим не відрізняється президента Порошенка, який так само руками свого генерального прокурора не дав можливості провести потрібну Україні реформу прокуратури у 2015–2016 роках”, – запевняє колишній генпрокурор. 

Рябошапка стверджує, що отримувачів неофіційних платних послуг, що надавали прокурори, не влаштовували кроки щодо очищення прокуратури, а тому вони через нову очільницю відомства почали шукати можливості “відновити статус-кво”. Так, створені апеляційні комісії, які мають переглядати рішення про звільнення, працюють у ручному режимі, погоджуються на мирові угоди, щоб повернути “потрібних” прокурорів.

“Врешті-решт, вирішили не перейматися законними процедурами й почали просто призначати “правильних людей” на посади в Офіс генерального прокурора без передбачених законом конкурсного добору або проходження атестації”, – додає він.

Окрім цього, раніше призначення на адміністративні посади в Офісі генерального прокурора здійснювалися комісією за участю делегованих громадськістю та міжнародними інституціями представників, у яких було право вирішального голосу. Однак оскільки існував ризик, що адміністративна комісія не підтримає, наприклад, запропонованих керівником Офісу президента людей, то Венедіктова вирішила позбутися міжнародних партнерів у ній, залучивши до складу більшість підпорядкованих їй прокурорів, запевняє Рябошапка. 

Нагадаємо, що нещодавно керівниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова пообіцяла продовжити реформу прокуратури. Очільниця відомства також запевняла, що досі в прокуратурі працюють близько сотні старих прокурорів через колишнього заступника генпрокурора Віктора Трепака, звільнення якого спричинило хвилю обурення серед активістів та правозахисників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter