РПР закликає нардепів скасувати е-декларування для громадських активістів

Дата: 05 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Реанімаційний пакет реформ закликав нардепів негайно скасувати е-декларування для громадських активістів.

Про це йдеться в заяві Коаліції громадських організацій РПР. 

Під визначення “громадських активістів та громадян, які залучаються до здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням, протидією корупції” може потрапити будь-яка людина, яка, наприклад, вийшла на антикорупційний мітинг проти влади. Натомість жодних чітких роз’яснень закону не існує, а за його невиконання передбачено кримінальну відповідальність, зазначають автори заяви.

“Низька якість і чіткість закону означає невідповідність статті 11 Європейської конвенції з прав людини та принципу верховенства права, гарантованого Конституцією України. Саме принцип верховенства права передбачає як одну зі складових вимогу, щоб закони були написані з чіткістю, що дає можливість їх зрозуміти. Нечіткі закони є неконституційними”, – йдеться в повідомленні.

Автори звернення зауважують, що громадськість підтримує рішення Президента забезпечити експертизу міжнародного рівня законопроектам 6674 і 6675, які передбачають скасування електронного декларування для активістів, але водночас, усупереч загальному позитивному тренду дерегуляції  діяльності, розширюють формати звітності для вибраного кола неурядових організацій.

“В порядку денному Верховної Ради України 6 лютого є низка законопроектів, спрямованих на скасування електронного декларування антикорупційними активістами. Коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ закликає народних депутатів скасувати електронне декларування для громадських активістів без усяких умов на основі проекту 6271, який, за результатами рейтингового голосування, підтримується найбільшою кількістю народних депутатів”, – наголошують вони.

Як повідомлялося, Верховна Рада 23 березня 2017 року схвалила законопроект №6172, яким звільнила військовослужбовців рядових, сержантів і молодших офіцерів від обов’язку подавати е-декларації, але зобов’язала подавати е-декларації антикорупціонерів (керівників або членів вищого органу управління громадських об’єднань, які займаються діяльністю з протидії корупції), членів громадських рад при державних органах, кандидатів на виборні посади.

Президент України Петро Порошенко 10 липня вніс до парламенту пакет законопроектів щодо обмеження е-декларування для антикорупційних громадських організацій.

З 1 січня 2018 для державних чиновників почався процес реєстрації електронних декларацій за 2017, який триватиме до 1 квітня. Цього року декларації мають подавати також представники некомерційних організацій. Правозахисники закликають українську владу припинити переслідування антикорупційних активістів в Україні. Раніше Європейський Союз також наголосив, що е-декларування для активістів створює невиправданий тиск на неурядові організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter