Розвиток кримськотатарських досліджень є одним із пріоритетів України – представниця президента в АРК

Дата: 28 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Україна активно готується до реінтеграції тимчасово окупованих територій, зокрема Автономної Республіки Крим. У розробці є комплексна програма оновлення інфраструктури економіки та соціальної сфери, а також забезпечення прав і свобод кожного громадянина. У пріоритеті, зокрема, розвиток кримськотатарських досліджень.

Про це повідомила постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Таміла Ташева на Третьому парламентському саміті Кримської платформи, інформує мовник “Суспільне Крим”.

Таміла Ташева

Вона підкреслила, що суспільство має боротися за серця та уми людей та поширювати правду про Крим і кримських татар у світі.

“Ось чому розвиток кримськотатарських досліджень є одним із наших пріоритетів. Перша леді України Олена Зеленська оголосила про створення глобальної коаліції українських студій, яка включає кримськотатарські студії. Це крок до забезпечення того, що голос Криму буде почутий”, – заявила Ташева.

Спікер Національної ради Швейцарії Ерік Нуссбаумер на Третьому парламентському саміті Кримської платформи підкреслив, що парламентарі відіграють важливу роль на шляху до досягнення стійкого миру та можуть долучитися до цього процесу багатьма способами, зокрема через ухвалення законодавства, яке посилить допомогу Україні: “Ми підтверджуємо, що незаконна окупація Криму та російська повномасштабна агресія – це порушення міжнародного права, що не має бути прийняте міжнародною спільнотою”.

Спікер Законодавчого зібрання Королівства Тонга Фатафехі Факафануа нагадав, що Тонга послідовно голосує за резолюції ООН, які засуджують російську агресію проти України, зокрема за резолюції з гуманітарних питань. Він наголосив на важливості колективної відповіді жорстоким діям Росії проти людяності та правосуддя. 

“Мир – це не лише відсутність конфліктів, а насамперед це наявність правосуддя, рівності та поваги до міжнародного права та правопорядку”, – сказав він.

Нагадаємо, з 25 червня в ефірі “Суспільне Крим” почав виходити освітній проєкт “По-кримськи кажучи”. Згідно з анонсом, глядачів передачі познайомлять із Кримом через мову корінного народу України – кримських татар. Ведучими проєкту стали журналіст, колишній аташе Посольства Японії в Україні Хірано Такаші, редакторка Євгенія Опекунова та менеджер проєкту Unitour Муслім Умеров.

У березні 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про запровадження премії за особливий внесок у забезпечення розвитку кримськотатарської мови.

Дізнайтеся останні новини у сфері розроблення реінтеграційних політик щодо тимчасово окупованих територій, зокрема Автономної Республіки Крим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter