Розроблений законопроект про заочне правосуддя не вирішує проблем – Горбатюк

Дата: 21 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Проект закону №5610 про внесення змін у систему заочного правосуддя залишить без вирішення багато проблем.

Про це повідомив в інтерв’ю “Укрінформу” керівник департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк.

За його словам, нинішня система заочного судочинства створює передумови для скасування вироку як незаконного через порушення процедури, зокрема, через наявність ознак вибіркового правосуддя.

Окрім того, вважає слідчий, діючий закон залишає без відповіді важливе питання: що має відбутися для початку процедури спецрозслідування – звернення до суду чи вирок? А це, стверджує Горбатюк, свідчить про правову невизначеність норми, що є порушенням принципу верховенства права. Також у нинішній нормі наявні порушення прав підозрюваного і встановлення необхідних особливостей для оскарження заочного вироку.

“Ці порушення вимог Конституції і Конвенцій про права людини створюють підстави для визнання незаконними вироків українських судів у Європейському суді з прав людини. І це з урахуванням того, що Кримінально-процесуальним кодексом не передбачено повернення справ на дорозслідування після того, як вони направлені до суду. Тобто якщо справа розвалюється в суді, можна тільки або закрити її, або винести виправдувальний вирок, і додаткових доказів у ній не збереш, і попередні огріхи виправити вкрай важко”, – говорить Горбатюк.

Він зазначає, що ще в серпні 2016 року направив доповідну записку генпрокурору Юрію Луценку про необхідність терміново ініціювати внесення змін до норм КПК, які регулюють так зване заочне розслідування. Але відповіді до цього часу не отримав.

У той же час, каже Горбатюк, нещодавно народні депутати за погодженням із ГПУ підготували законопроект №5610, який частково вирішує цю проблему, але далеко не повністю.

“Цим законопроектом не усунуто більшість недоліків. Поки що цей законопроект не потрапив на порядок денний Верховної Ради, але, повторюсь, він прописаний таким чином, що не вирішує проблему остаточно”, – зазначає голова департаменту спеціальних розслідувань.

Водночас 20 лютого президент Петро Порошенко закликав депутатів Ради підтримати цього тижня зміни до закону про заочне правосуддя для можливості передачі до суду обвинувачення проти Віктора Януковича.

“Єдина і спільна наша позиція — звернення до депутатів. Ми не можемо чекати місяцями, бо 15 квітня закінчується дія закону, і вони знову вислизнуть від відповідальності. Це наше тверде і наполегливе прохання: цього тижня проголосувати закон, який дозволяє передати справу Януковича до суду”, – сказав Порошенко.

Зі свого боку генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ухвалення вищезазначеного закону дозволить судити високопоставлених організаторів злочинів проти активістів Майдану у 2013-2014 роках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter