Розміновувати Чорне море можуть почати вже у квітні-травні поточного року

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Болгарія, Румунія та Туреччина зможуть спільно почати очищувати Чорне море від мін уже у квітні-травні поточного року.

Про це розповів начальник штабу оборони Болгарії Еміль Ефтимов, передає BTA. 

Ілюстраційне зображення. Фото: navalnews.com

До коаліції можуть приєднатися й інші країни-союзниці з НАТО. Ті, хто братиме участь у роботах, не використовуватимуть бойових кораблів, їхні місії проходитимуть за ротаційним принципом і відповідатимуть положенням Конвенції Монтре. Цей документ дозволяє перетинати протоки в Чорному морі вантажним судам у будь-який час, але накладає обмеження на певні військові кораблі. 

Наслідки повномасштабного вторгнення росіян в акваторії Чорного моря почали відчувати незадовго після його початку торік. 

Ще 26 березня 2022-го Туреччина перекрила Босфор через міну, що дрейфує. Усього за рік, як підрахували журналісти Міжнародного радіо Франції, зареєстрували близько пів сотні випадків, коли міни знаходили біля узбережжя Чорного моря в різних країнах, а 20% з цих боєприпасів здетонувало.

Проблемою розмінування акваторії Чорного моря серед іншого є те, що єдиний мінний тральник “Генічеськ”, який був в України, знищили обстрілом російські військові. Натомість міжнародні партнери запропонували щонайменше три судна, втім поки до України їх не доправляють.

Для роботи в акваторіях використовують підводні дрони та роботів, які, наприклад, уже застосовують для знешкодження мін у ріках та озерах. 

Журналісти Суспільного, які вивчали питання розмінування Чорного моря, зазначали, що після закінчення війни прискорити процес може мінотральна група НАТО, яка перебуває в Середземному морі. До війни вона була в Україні й базувалася в Одесі. 

Нагадаємо, що внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів. Тварини помирають унаслідок використання росіянами військових кораблів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter