Розкритикований експертами проєкт закону про медіа відправили на доопрацювання

Дата: 19 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт № 2693 “Про медіа”.

Про це повідомляє пресслужба парламенту. 

Законопроєкт відправили на доопрацювання 278 народних депутатів. Один з авторів документу Олександр Ткаченко розповів, що творці законопроєкту отримали десятки звернень представників медіа щодо ініціатив регулювання ЗМІ, а тому вирішили внести “багато структурних доповнень”. Доповнення, за словами Ткаченко,  стосуються, зокрема, повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, регулювання онлайн-медіа і приведення багатьох положень до правил європейської директиви про аудіо-візуальні медіа.

“Під час обговорення було багато заперечень стосовно такого поняття як мова ворожнечі. Для вашої інформації: минулого тижня парламент Франції прийняв закон, за яким вводиться регулювання мови ворожнечі, мови терористів, у тому числі в онлайн-медіа, і зобов’язання прибирати з онлайн-платформ таких, як Youtube і Facebook, мову ворожнечі. Або штраф – 1 мільйон 250 тисяч євро. Тому дискусія відкрита. Запрошую усіх до подальшої дискусії у цьому питанні”, – сказав депутат. 

Нагадаємо, наприкінці минулого року група народних депутатів зареєструвала законопроєкт № 2693 “Про медіа”. Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлизавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба.

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Експерти зауважували, що в законопроєкті “Про медіа” фактично закладено можливість для зловживань чиновників, а члени Медіаруху виступили проти владних ініціатив у проєкті закону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter