Росіянку звинуватили в тероризмі за коментарі в соцмережі

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

ФСБ Росії звинуватила жительку Сиктивкара Олену Родвікову в екстремізмі та тероризмі за коментарі в соціальній мережі “ВКонтакте”.

Про це пише “Крим.Реалії”.

Підозрювана зі своїм адвокатом. Джерело: ru.krymr.com

Справа проти 46-річної експідприємниці, яка була вимушена закрити свою справу з продажу квітів через коронавірус, порушили в лютому. Наприкінці березня, ще до рішення суду, банк заблокував її рахунки, посилаючись на те, що прізвище жінки з’явилося на сайті Росфінмоніторингу в списку людей, причетних до екстремізму або тероризму.

Унаслідок цього Олена залишилася без засобів до існування: на вказаний рахунок надходили аліменти на її шестирічного сина.

Звинувачення Родвіковій висунули через коментарі в соцмережі “ВКонтакте”, які вона публікувала з грудня 2018 до березня 2020 року. На думку ФСБ, вони “закликають до тероризму та екстремізму”.

За версією слідства, Родвікова “відчуває стійку неприязнь” до депутатів Держдуми РФ, федеральних посадовців та президента.

Згідно з висновками психолого-лінгвістичного дослідження, зазначені публікації “висловлювали спонукання до вчинення дій, пов’язаних з насильством, небезпекою, заподіянням шкоди та збитків”. Сама обвинувачена своєї провини не визнає.

За її словами, вона емоційно коментувала зарплати депутатів Держдуми, підняття пенсійного віку для громадян Росії, ухвалення закону про повагу до влади тощо.

“Я писала перше, що спадало на думку, просто виплескувала емоції, я досить емоційна людина. Коментар – це просто спосіб висловити свою думку, висловиш і забудеш, але стане трохи легше”, – розповіла Олена журналістам видання.

Під час допитів жінку розпитували про те, навіщо вона писала свої емоційні коментарі, чому не любить владу тощо.

Також їй порадили більше не писати в соціальних мережах. На її заперечення, що вона просто висловлює свою особисту думку, правоохоронці сказали, що висловлювати свою думку можна “на кухні, біля столу”, а свобода слова – це коли вона “на кухні з друзями базікає”.

Одна з “бесід” у ФСБ тривала близько семи годин, з Оленою по черзі говорили три людини.

“Усі вони пояснювали, що мені потрібно визнати провину, це в моїх інтересах, що, якщо я зізнаюся у всьому, у них готові всі документи, все вже доведено і є висновок експерта, який підтверджує наявність закликів у коментарях, а я все одно не зможу нічого змінити”, – розповіла вона.

Однак жінка не погодилася піти на угоду зі слідством, а протокол допиту підписала з припискою про те, що категорично проти формулювання слідчого. Той написав, що вона нібито писала свої коментарі, здійснюючи “злочинні цілі” та маючи “злочинний намір”.

Свою сторінку в соцмережах жінка видалила, тому що їй “стало гидко на ній перебувати”.

За словами адвоката підозрюваної Владислава Коснирева, вони збираються оскаржити дії з блокуванням рахунку, на який надходять аліменти. Крім того, призначено дві психолого-лінгвістичні експертизи зазначених коментарів.

“Я не маю ілюзій. Проведення цих експертиз доручено тій самій людині, яка робила дослідчий висновок, на підставі якого порушено кримінальну справу… З огляду на те, як у нас працює кримінальне судочинство, коли справу порушено та оголошення надано, велика ймовірність, що вирок усе-таки ухвалять”, – сказав адвокат.

Раніше ZMINA писала про те, що в Росії на співробітників редакції студентського журналу Doxa завели кримінальну справу через нібито залучення підлітків до скоєння протиправних дій на акціях на підтримку опозиційного політика Олексія Навального.

У межах провадження чотирьом редакторам журналу заборонено виходити з дому, користуватись інтернетом та іншими засобами зв’язку, спілкуватися з будь-якими людьми, крім адвоката та близьких родичів, без письмового дозволу слідчого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter